Za  največjo kolesarsko dirko na slovenskih tleh, dirko Po Sloveniji, je že nekaj časa potrjena trasa, na kateri bodo tekmovalci med 9. in 13. junijem premagali natanko 803,7 km. Dirka, na kateri bo nastopilo 19 ekip, prvič spada v drugi najvišji rang svetovnega kolesarstva. Še vedno pa ni jasno, ali bodo lahko na dirki prisotni ob cestah ter na začetkih in koncih etap prisotni navijači. To je odvisno predvsem od epidemioloških razmer in ukrepov slovenske vlade. Na dirki po nastopil tudi najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec iz ekipe BikeExchange, ki bo lovil tretjo etapno zmago na domači pentlji. Ni pa še uradno potrjen nastop enega največjih zvezdnikov tega športa Tadeja Pogačarja, prav tako ne nekaterih drugih slovenskih kolesarjev iz ekip svetovne serije.

Za nas bo še posebej zanimiva prva etapa

Dobršen del dirke bo potekal na Štajerskem. Start 1. etape bo 9. junija na Ptuju, kolesarji pa bodo prevozili Lenart, Jurovski Dol, Jakobski Dol, Šentilj, Zgornjo Kungoto, Slovensko Bistrico, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino. Skupaj je to 151,5 kilometrov.

Beno Puntnar, športni direktor Kolesarskega kluba TBP Lenart, je tisti, ki je zaslužen, da bo prva etapa kolesarske dirke potekala po osrednjih Slovenskih goricah. “Poklical sem Bogdana Finka, organizatorja in direktorja dirke, in mu povedal, da ima tudi Lenart kot mesto željo, da se predstavi na tej dirki. Z županom mag. Janezom Krambergerjem smo se dogovorili, da bomo v sodelovanju s šolama in športnimi društvi posneli krajši prispevek o Lenartu, ki bo nato v uvodni predstavitvi prve etape, takoj po predstavitvi Ptuja, predvajan na Eurosportu 1, programu, ki bo v 80-ih državah po svetu tudi prenašal kolesarsko dirko. To bo zelo lepa promocija za mesto Lenart, še posebej, ker je eden izmed aktualnih projektov naše občine vezan na kolesarske poti. Lenart želimo v tej predstavitvi prikazati kot aktivno in igrivo mesto, tako da bomo najverjetneje del kadrov posneli na Športno rekreacijskem centru Polena ali v mestnem parku, …”

Z županom mag. Janezom Krambergerjem smo se dogovorili, da bomo v sodelovanju s šolama in športnimi društvi posneli krajši prispevek o Lenartu, ki bo nato v uvodni predstavitvi prve etape, takoj po predstavitvi Ptuja, predvajan na Eurosportu 1, programu, ki bo v 80-ih državah po svetu tudi prenašal kolesarsko dirko.

In koliko zahtevna bo za kolesarje prva etapa? “Ne gre ravno za zahtevno etapo, pač pa za bolj razgibano. Zelo verjetno je, da bo v tem delu glavnina kolesarjev skupaj, morda se bo pojavil kak ubežnik. Kaj veliko pa jih ne bo, ker se te kratke etapne dirke zelo kontrolirajo, saj ni dovolj časa, da bi lahko kak kolesar pobegnil za minuto ali dve. Zelo verjetno pa potem v Rogaški Slatini pričakujemo šprint,” še pojasnjuje Puntnar.

LENART [KRAJI, KI BODO GOSTILI LETOŠNJO DIRKO]
Doživetje presenečenj
Stopite v majhen svet, kjer boste doživeli še…

Objavil/a Tour of Slovenia dne Sobota, 24. april 2021

ŠENTILJ [KRAJI, KI BODO GOSTILI LETOŠNJO DIRKO]
Občina Šentilj – uradna stran leži na zahodnem delu Slovenskih goric. Po…

Objavil/a Tour of Slovenia dne Sobota, 08. maj 2021

 

V drugi etapi bo 126 kolesarjev, kolikor jih pričakujejo, vozilo od Žalca do Celja (147 kilometrov), v tretji etapi, dolgi 165,8 kilometrov, od Brežic do Krškega, v četrti od  Ajdovščine do Nove Gorice (164,1 km), v zadnji peti pa 175,3 kilometra od Ljubljane do Novega mesta.