Pravijo, da je najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi po trdem porazu, nova, čimprejšnja tekma. V to vsekakor verjame tudi Simon Rožman. »Nogomet ti vsak drugi, tretji dan ponudi priložnost, da pokažeš, kako si imel le slab dan Za vijoličaste pride po četrtkovem porazu pri Hammarbyju (3:1) možnost za dokazovanje že v nedeljo zvečer (20.15). V Ljudski vrt v 2. krogu prvenstva prihajajo rezultatov željne Domžale.

Da, vijoličasti imajo res pester, zahteven, zgoščen razpored. Glede na logistiko, odpovedi, urnik najbrž trenutno najtežjega v ligi. Ampak moštvo ne išče alibijev. Raje gleda v kader. »Do rotacij bo sigurno prišlo,« je že po petkovem povratku iz Švedske napovedal trener Rožman.

Kot da jih je bilo 50 tisoč!

Maribor je že kmalu vedel, kakšen razpored ga čaka. Po obeh tekmah z FC Urartu, ko so si napredovanje zares zagotovili na povratni tekmi v Erevanu prejšnji četrtek, so v nedeljo v epskem štajerskem derbiju v otvoritvi prvenstva uspešno gostovali v Celju (2:3).

Sledilo je še tretje zaporedno gostovanje (Erevan-Celje-Stockholm), huronski izziv v »bolj dvorani kot stadionu«, kakor je Rožman označil stadion Tele2 Arena, kjer je Hammarby (pre)lahko dobil prvo tekmo. Še dlje je šel Gregor Sikošek, ki je povedal, kako je občutil 7.250 gledalcev na stadionu s 30 tisoč sedeži: »Stadion ni bil poln, ampak slišati je bilo, kot da jih je vsaj 50 tisočToda preden vijoličasti dobijo možnost, da pokažejo, kaj poleti ponuja Ljudski vrt, prihajajo še »evropske Domžale«.

Domžalčani tekmo manj in dva dni več

Podobno kot vijoličasti so Domžalčani nastopali že v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo, izločili luksemburški Swift Hesperange (1:0, 1:1), a bili nato prejšnjo nedeljo ob začetku prvenstva prosti. Zaradi Uefinih pravil glede koledarja in lokacij, je bila tekma z Olimpijo prestavljena. Domžale so nato v torek že igrale doma proti finski Honki (Olimpija pa v četrtek na ŽAK-u v Šiški svojo tekmo, manj kot 48 ur na manj kot 50 kilometrov razdalje). Ampak izplen je bil za Domžalčane relativno slab. Zgolj remi (1:1).

Ampak najbrž imajo vendarle prednost. Tekma manj in še dva dni med tednom več. Kakšna prednost je to za goste? »Definitivno držise je strinjal Rožman. »Razpored jim gre na roko, da so bili v teh dnevih toliko prosti. Ampak ubadam se, kako ekipo dvigniti, da bi na domače terenu vzeli vse tri točke.«

Rožmanova prednost pa je, da še vedno pozna, kot se je izrazil, ekipo Domžal do obisti. Čeprav je klub zapustil slabi dve leti nazaj. »Gre za nadaljevanje konstante, ki so jo imeli v prepoznavnem sistemu. Veliko se dogaja okrog kapetana Senijada Ibričića. Pričakujem odprto tekmo, zadetkov ne bo manjkalo.« Če je bil Ibričić lani drugič izbran za najboljšega igralca prvenstva, se je doslej v Evropi pokazalo, kako šibke so Domžale, če 35-letni Ibričić ni v formi.

Zakaj je začel Andrej Kotnik?

»Utrujenosti ne sme biti. Verjamem, da se bomo resetirali in na igrišču pokazali taktično bolj dosledno,« je Rožman v petek napovedal na mariborskem letališču. Optimističen dovolj, da verjame v vrnitev na aerodrom, od koder bi poleteli še (vsaj) tretjemu evropskemu tekmecu naproti. Če seveda izničijo prednost Hammarbyja v četrtek v Ljudskem vrtu.

Po treh zmagah je moštvo naposled klonilo. Rožman je sestavil ekipo glede na zmožnosti pri uresničevanju njegove vizije. Osem novincev že ima, Atonione Makombou bo proti Domžalam že imel pravico nastopa, toda kljub novincem moštvu še vedno manjka več posamične sigurnosti. In kvalitete.

Aleks Pihler je spet šel v obrambo. Toda tokrat se ni izšlo, obramba je zelo visela. Pihler in Martin Milec nista znala vnovčiti izkušenj, tudi evrospkih ne, zavidljivo večjih od Ilije Martinovića in Vida Kodermana.

Rožman vztraja z Markom Alvirjem v napadu, kar je prineslo asistenco za gol Nina Žuglja, še bolj pa je presenetil z Andrejem Kotnikom. Prva postava, prej pa dvakrat niti v kadru. »Ideja je šla v smeri, da se nam bo za protinapad odpiralo več prostora in da bo na odprtem prostoru treba prihajati v medprostor. Bolj kot v globino, ki je dobro pokrita. In to je bila ideja, da bi zadržali z igralcem več v tej zoni žogo. Ni nam uspelo, kot smo si to zamislili.«

Ali kot je pristavil Sikošek: »To so napake, ki se jih da odpraviti.«

Niso bili na nivoju ranga tekmovanja

Hammarby je bil v petek še v mislih, a bo do nedeljske tekme bo vse manj. Nudi pa izhodišče, nujno za napredek. »Mnenje se tudi po analizi ni spremenilo: nismo bili na nivoju ranga tekmovanja in kvalitete nasprotnika. Poskušali smo preživeti prvih 15 minut zaradi pritiska s tribun, kar nam je celo uspelo. Ampak v igri je bilo ogromno rezerv. Imeli smo napačne postavitve in odločitve. Žal mi je tako prvega kot drugega zadetka, še posebej pa tretjega, ko smo bili v ogromni številčni premoči v obrambi. Pa smo nasprotniku dovolili prelahke zadetke.«

Domžale utegnejo biti skoraj idealen test, čeprav v ligi letos še niso igrale. Ampak glede na večinoma nespremenjen kader utegne pasti precej golov. Že petnajst tekem oziroma dolga štiri leta tekmeca nista odigrala 0:0, le dvakrat je zatem odločal le en gol. Lani je na štirih tekmah padlo kar 19 golov. Ja, devetnajst. Samo v Ljudskem vrtu je bilo 4:3 jeseni in 1:3 spomladi. Da, Rožmanu se je lani pripetilo, kar se Mariboru dolgo ni: vijoličasti so po treh letih izgubili v Ljudskem vrtu proti »rumeni družini«. Povrhu je prav po pokalni tekmi proti Domžalam Rožman odpisal nekatere igralce. Ampak če je tudi lani imel težave še z enim bivšim klubom, se je Celju minulo nedeljo oddolžil. Z obrestmi.

Pred tekmo 2. kroga: Maribor – Domžale

  • Rožman je opravil le eno menjavo glede na evropska zaporedna obračuna. V Mariboru je pustil Roka Sirka, je pa na Švedsko vzel Marcosa Tavaresa, ki kljub mentorski vlogi še čaka na prve minute. V kadru bo lahko prvič tudi vezist Antoine Makoumbou.

 

  • Domžalčani so v torek igrali prav tako prvo tekmo 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo. Proti Honki so zgolj remizirali (1:1) kljub vodstvu. Prejšnji vikend je bil obračun z Olimpijo v 1. krogu zaradi pravilnikov urnika prestavljen.

 

  • Sodil bo David Šmajc iz Kranja. Lani je sodil na petnajstih tekmah v prvi ligi, mariboru zgolj na domačem remiju proti Kopru 2:2. Vijoličastim je sodil skupaj šestkrat, Maribor je dobil kar pet tekem in remiziral s Koprom.

 

  • Tekma se prične ob 20.15. Za vstop na stadion je potreben PCT pogoj. Prenos je na Šport TV.