Maribor je zapravil še drugo finale od devetih v boju za naslov. Simon Rožman je imel prav, ko je napovedal bolj dinamično tekmo. Ampak po zaslugi Domžal, ki so boleče vijoličastim pokazale, kaj jim manjka v napadu. Maribor je imel priložnost, da bi tekmoval. Ampak je svoje strele, ne prvič letos, v bistvu pa že lani, zapravil. Domžale so do polčasa s tremi pametnimi in spretnimi goli razparale vse Rožmanove ideje ob debiju v Ljudskem vrtu. 

Vijoličasti tako še naprej zaostajajo štiri točke za Olimpijo, ki pa ima jutri še tekmo s Koprom. Če Ljubljančani zmagajo, bodo zbežali že na sedem točk. Do konca bo resda še sedem tekem, vendar Maribor deluje kot moštvo, ki preveč gara, da bi zlasti tako prelahko zapravljala priložnosti. Preprosto: ne delujejo šampionsko.

Maribor – Domžale 1:3 (0:3)
Strelec:
0:1 Karič (29.), 0:2 Jakupović (38.), 0:3 Ibričić (44. iz 11m), 1:3 Martinović (72.)
Prva liga Telekom Slovenije, 29. krog. Ljudski vrt, brez gledalcev; vreme deževno, hladno; igrišče mehko.
Sodnik: Roberto Ponis (Koper) – 7; rumeni karton: Ibričić, Mulalić; Dervišević, Milec, Tavares.

V eni akciji zapravili štiri strele

Simon Rožman je v prvo postavo uvrstil Aljošo Matka namesto Felipeja Santosa, kar je bila edina sprememba v primerjavi s petkovim gostovanjem v Kidričevem. Tekma se je namesto za gledljivo izkazala za trdo, prvo priložnost pa je v protinapadu imel Dario Kolobarić, a je branil Ažbe Jug.

Za Maribor je imel nato v 12. minuti izjemno priložnost prav Matko, ko je vtekel na podajo Roka Kronavetra. Sam je stekel, iz strani, streljal po diagonali, ampak zgrešil. Izvedba je bila daleč od prepričljive. V trdi tekmi, kjer je res bilo več od igra kot v petek, je nato igra potekala med obema kazenskima prostoroma.

Vijoličasti so imeli nato v 31. minuti kar tri priložnosti v eni sami akciji, ampak je vse tri strele Jana Mlakarja, Roka Kronavetra, Ilije Martinovića in Andreja Kotnika od blizu, vse dobitke in upanja, ubranil Ajdin Mulalić. Vsekakor situacija, ki je potrdila Rožmanovo oceno, da morajo vijoličasti prikazati več v napadu. Toda ni delovalo, da bi imeli rezerve, temveč, da je pač to, kar zmorejo.

Ocene igralcev 

Maribor: Jug 5, Milec 6, Martinović 6, Uskoković 5, Guerrico 5 (od 26. Klinar 5), Vrhovec 5 (od 46. Cretu), Dervišević 6, Kotnik 5 (od 46. Požeg Vancaš 5), Kronaveter 5 (od 46. Repas 6), Matko 5 (od 68. Tavares 6), Mlakar 5; trener: Simon Rožman 5.

Domžale: Mulalić 7, Žinič 7, Klemenčič 7, Vuklišević 7, Karić Šoštarič 7, Pišek 7, Husmani 7 (od 77. Markuš -), Svetlin 6 (od 68. Kait), Ibričić 7 (od 89. Urbančič -), Jakupović 7, Kolobarić 7 (od 77. Podlogar); trener: Dejan Djuranović 7.

Igralec tekme: Arnel Jakupović (Domžale)

Karić povedel, Jakupović povišal, Ibričić podrl

Kar ni uspelo Mariboru, je nato iz kota Domžalam. Predložek na daljšo vratnico, skočil je Sven Šoštarič Karić, v prazno je odletel Ažbe Jug, prenizek je bil Ilija Martinović in gostje so spretno povedli. Tako so vijoličasti po dveh tekmah znova prejeli zadetek, ampak še bolj lahko Rožmana skrbi, da so prejeli zadetek iz standardne situacije.

Gol je poskrbel le za to, da je tekma za vijoličaste postala toliko težja. Poskušali so prevzeti nadzor, toda Domžale so bile izvrstno pripravljene točno na tak scenarij. Pameten nogomet. In ko je Maribor tuhtal, kako bi našel pot, so gostje povišali vodstvo. Hitra akcija, izigrana obramba, ko je Martinović naivno izpadel, Kolobarić pa je pred golom našel Arnela Jakupovića. Ta je zabil surovo pod prečko in pokazal, kako se to dela. Sijajen gol.

Za polno mero je nato motivirani Martin Milec tik pred polčasom podrl še Tilna Klemenčiča, ko so gostje še enkrat več pokazali, kako preprost je lahko nogomet. Enajstmetrovko je izvedel Senijad Ibričić, pomeril v desno, Jug je šel v levo in vijoličasti so imeli polno kapo do polčasa. Bolečih, izgubljenih, trdih 0:3.

Trojna menjava, Martinović znižal

Rožmanu tako ni preostalo nič drugega, kot da je resno zarezal v svojo začetno postavo. V slačilnici je pustil negotovega Blaža Vrhovca, neizrazitega Andreja Kotnika in spregledanega Roka Kronavetra, znova pa uporabil kot rešitev Jana Repasa in Rudija Požega Vancaša, kot varovalko pa še Alexandra Cretuja.

Izplen? Ne ravno drugačen. Domžale so se rezultatu primerno bolj zadržano postavile in tako še bolj onemogočile vijoličaste. Pozicijski nogomet, borba za vsak meter, kjer se je še toliko bolj pokazalo, kakšne težave imajo vijoličasti, ko iščejo kakršno koli idejo.

Ker z igro ni šlo, so se zanesli vsaj na prekinitve. In tako je Ilija Martinović po podaji Amirja Derviševića s kota visoko skočič in zadel z glavo ter tako začel finiš tekme. Vijoličasti so začutili priložnost, začeli bolj intenzivno napadati, toda še vedno nekonkretno in v valovih. Na koncu so prišli do dveh strelov v 87. minuti, vendar je Mlakar naciljal iz razdalje v Mulalića, medtem ko je Klinar odbil čez gol. Več vijoličasti niso zmogli, le nekaj visokih predložkov. 

Maribor bo v soboto v 30. krogu gostoval pri Bravu.