Slovenska košarkarska reprezentanca je pred začetkom evropskega prvenstva izgubila na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2023. V Münchnu ji je nasproti stala izbrana vrsta Nemčije, s katero se bo čez deset dni srečala tudi v skupinskem delu evropskega prvenstva v Kölnu.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023, SKUPINA J, 2. kolo II. dela
Nemčija – Slovenija 90:71 (17:20, 16:11, 28:15, 29:25)

Ključna je bila tretja četrtina v kateri so Nemci, na krilih svojega prvega zvezdnika Denisa Schroderja, dobili z visokih 28:15. Poskušali so varovanci Aleksandra Sekuliča znižati zaostanek 15 točk v zadnji četrtini. A Nemci so imeli odgovor na vsako manjšo serijo Slovenije, ki se pod dvoštevilčno razliko v zaključku tekma ni uspela spustiti.

Nemčija je v prvem polčasu dobila skok s 34:17, ob tem, da je šestnajst odbitih žog pobrala v napadu. Hkrati je imela več razpoloženih posameznikov, predvsem pa je z agresivno obrambo ustavila vse slovenske strelce. Podatek, da je Slovenija drugi skok v napadu ujela v 34. minuti, zgovorno priča o nemoči evropskih prvakov.

Na koncu tekme je imela Slovenija kar 29 skokov manj od Nemčije. Zadela je le sedem trojk, zgrešila je enajst prostih metov, naredila pa zgolj 13 osebnih napak.

Luka Dončič je tekmo zaključil s 23 točkami. Mike Tobey je prispeval 12, Goran Dragič pa 9 točk. Pri domačih, pa najboljši Schroder z dvojnim dvojčkom 17 točk, 10 podaj.

Dončić zdrsnil v tretji četrtini

Edina pozitivna stvar je bila, da so slovenski igralci parket zapustil brez težjih poškodb, čeprav je marsikateremu navijaču kar nekajkrat zastal dih, ko je na primer Luka Dončić v tretji četrtini zdrsnil in se prijel za desni gleženj ali ko je Goran Dragić nekaj minut pred koncem podrl pod koš in grdo padel na hrbet.

Nemčija je s to zmago naredila velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, Slovenija ostaja na tretjem mestu, ki še vodi na SP 2023 na Filipinih, Japonskem in Indoneziji med 25. avgustom in 10. septembrom 2023. Za uvrstitev pa po izkušnjah iz prejšnjih kvalifikacij potrebuje še dve zmagi iz preostalih štirih tekem.

Standings provided by SofaScore LiveScore

iz Münchena v Köln

Slovenci se bodo jutri iz Münchena odpravili neposredno v Köln, kjer jih za uvod evropskega prvenstva 1. septembra ob 17.15 uri čaka dvoboj z Litvo. Po dnevu premora sledi 3. septembra obračun proti Madžarski (20.30), dan kasneje, torej v nedeljo, 4. septembra, pa še dvoboj proti Bosni in Hercegovini (17.45). Sledi nov dan premora, za konec skupinskega dela pa sledita še dvoboja z gostitelji Nemci (6. september, 20.30) in Francozi (7. september, 17.15).