Slovenska košarkarska reprezentanca je osvojila 1. mesto v skupini B. V nemškem Kölnu je padla še izbrana vrsta Francije. Junak tekme kdo drug kot Luka Dončić!

SLOVENIJA – FRANCIJA 88:82 (20:19, 24:21, 20:24, 24:18)

STATISTIKA TEKME

Slab začetek tekme za Slovenijo, ki skoraj polnih šest minut ni uspela doseči koša iz igre. Francozi so na sredini prve četrtine imeli že visokih enajst točk razlike (3:14).  Ko je selektor Aleksander Sekulić zamenjal Žigo Dimca, danes prvega in edinega centra ob odsotnosti poškodovanega Tobeya (gleženj), je Slovenija naredila serijo 8-3. V nadaljevanju pa Luka Dončić! Ko je začutil obroč, povezal dve ‘step-back’ trojki, je Slovenija že prvič povedla na tekmi.

Dončić okrvavljen zapustil dvorano

Simultanka Luke Dončića se je nadaljevala do konca tekme. Pri vodstvu Slovenije 29:24, je Luka dosegel že kar 22 točk. Varovanci Aleksandra Sekulića so vodili celotno drugo četrtino, poskušali so Francozi na vse načine zaustaviti Dončića. Slabo minuto do konca prvega polčasa je Vincent Poirier grdo udaril Dončića, ki je okrvavljen zapustil dvorano. Dva prosta meta po nešportni napaki je izkoristil Vlatko Čančar, ki je hkrati postavil končni rezultat prvega polčasa (44:40).

Luka Dončić je kljub vsemu se v drugem polčasu vrnil na parket. Slovenija je prednost štirih točk držala vse do zaključka tretje četrtine, ko je Francija ponovno na kratko povedla, a je slovenska sedeminsedemdesetica še dalje, neverjetno, polnila koš Francozov.

Šest minut do konca je Edo Murić dosegel trojko za novih +7 naših košarkarjev (74:67). Po 45 točki Luke Dončića, šesti trojki iz devetega poskusa, pa je prednost Slovenije prvič narastla na dvomestno število (80:70).


Kazalo je na mirnejšo končnico, a je sledila serija Francozov, ki se je po trojki Huertela približala na zgolj točko zaostanka 80:79

Najprej Dragić, potem še Čančar za zadnji žebelj v francosko krsto

Dončić je z dvema prostima metoma prekinil negativni niz. Fournier je s koš-faulom dve minuti pred koncem izenačil na 82:82. Ključna poteza kapetana Gorana Dragića, ki je dobro minuto pred koncem ukradel žogo Okoboju in povedel Slovenijo v vodstvo. V naslednjem napadu, pa v zadnjih sekundah napadah super pomemben koš Vlatka Čančarja za +4 86:82.

Foto: Fiba.basketball

Slovenija bo v osmini finala igrala najverjetenje proti reprezentanci Gruzije  ali Belgije oziroma proti 4-uvrščeni ekipi v spodnji skupini A

Standings provided by SofaScore LiveScore