Košarkarji Dallas Mavericks so na četrti tekmi finala lige NBA ob zaostanku z 0:3 v zmagah pripravili odločen odgovor za moštvo Boston Celtics. Na domačem parketu so zmagali s 122:84 in keltom preprečili metlo ter serijo znova poslali v Boston, kjer bo peta tekma v noči s ponedeljka na torek. Luka Dončić je v treh četrtinah igre dosegel 29 točk.

Hitro dosegli veliko razliko

Po treh predstavah, v katerih niso našli pravih rešitev za izjemno kolektivno kakovost Bostona, so Teksašani tokrat hitro ustavili napad gostov, ob tem jim je stekla tudi bolj zaokrožena igra v napadu. Taktirko v napadu je držal Dončić, ki je bil po slabih osmih minutah igre že pri desetih točkah.

Dallas je že po prvi četrtini povedel s 34:21, v drugi pa je nato z nizom 16:4 v uvodnih minutah prvič presegel 20 točk razlike in nikoli več pogledal nazaj. Igra Bostona je ob tem šepala na obeh straneh igrišča, predvsem v napadu ob agresivni igri domačinov niso in niso našli pravih priložnosti. Ob polčasu je bilo že 61:35, Dončić je bil pri 25 točkah.

V tretji četrtini so opogumljeni domačini zgolj še stopnjevali pritisk. Prednost je narasla na več kot 30 točk, Dallasova prva peterka pa se je tako lahko že pred koncem četrtine usedla na klop. Do takrat je Dončić dosegel 29 točk, prispeval je še po pet skokov in prav toliko podaj, Kyrie Irving jih je dosegel 21, Derrick Lively pa 11 točk in 12 skokov.

Dončić: Res smo imeli pravo energijo danes

S tem pa so tako Dončić kot tudi preostali člani Dallasa vsaj za eno tekmo utišali kritike, ki so jih slišali po tretjem zaporednem porazu v finalu. "Skušam ne gledati na to, kritike bodo zmeraj prisotne. Tu sem, da uživam, da igram košarko. Vem, da zmeraj ne bo lepo, ne igra se vedno dobro, ampak tu sem, da uživam," je po tekmi dejal Dončić.

Dončić je pohvalil tokratno moštveno predstavo Dallasa. "Res smo imeli pravo energijo danes. Tako moramo igrati. In z enakim pristopom se moramo lotiti naslednje tekme," je dejal. Podobnega mnenja je bil trener Dallasa Jason Kidd: "Naši fantje so bili danes pripravljeni. Tekmeci so se pripravljali na slavje, a mi smo se jim zoperstavili."

Čeprav še nobena ekipa v zgodovini lige NBA v končnici ni preobrnila izida po zaostanku z 0:3 v zmagah, je Dončić, tako kot že po tretji tekmi, znova poudaril da še ni nič odločeno. "Tako kot sem rekel na začetku serije - zmaga tisti, ki dobi štiri tekme. Mi bomo verjeli vse do konca. Dajali bo vse od sebe. Zelo močno verjamem, da ta ekipa to zmore."

Odziv na pritisk velikega zaostanka

Ekipa se je po njegovih besedah odzvala na pritisk velikega zaostanka v seriji. "Nihče noče biti izločen iz finala na takšen način. Moramo si še enkrat pogledati to tekmo, kako smo igrali, kakšna je bila naša energija, in tako moramo igrati tudi na naslednji tekmi," je dejal Dončić in potrdil, da se je pred tekmo srečal s slovenskim predsednikom vlade Robertom Golobom. Ta si je po četrtkovi tekmi tokrat ogledal še drugo tekmo finala.

V zadnji četrtini je vodstvo Dallasa 5:51 minute pred koncem narasla že na 48 točk. Prve točke v finalu za domače moštvo je dosegel tudi Tim Hardaway ml., ki je v manj kot treh minutah zadel kar pet metov za tri točke v nizu in tekmo končal s 15 točkami ter na domačo zmago postavil klicaj.

Pri Bostonu, ki je ob lovu na rekordni 18. naslov lige NBA izgubil sploh prvo tekmo v gosteh v letošnji končnici, je bil prvi strelec Jayson Tatum s 15 točkami ob 40-odstotnem metu iz igre. Iz prve peterke sta Jrue Holiday in Jaylen Brown dosegla vsak po deset točk. Slednji, sicer eden izmed Bostonovih najboljših posameznikov na prvi treh tekmah, je zadel zgolj tri mete od 12 poskusov iz igre.

"Vse priprave niso zagotovile uspeha," je po tekmi strnil misli trener Bostona Joe Mazzulla. "Zdi se mi, da smo se dobro pripravili, tudi ogrevanje je potekalo odlično, prav tako taktična priprava včeraj. Naši fantje so začeli s pravim pristopom, a so enostavno zadeve šle v drugo smer. Dallas je igral bolje, bili so odločnejši."

Najvišji poraz v končnici v zgodovini zeleno-belih

Velika končna razlika predstavlja najvišji poraz v končnici v zgodovini zeleno-belih, ki sega nazaj do leta 1949. Ob tem so z zgolj 35 doseženimi točkami v prvem polčasu dosegli tudi najnižji izkupiček na kateri koli tekmi v dveh sezonah, od kar jih vodi Mazzulla, poroča ameriški športni portal ESPN.

Dallas pa je z 38 točkami končne razlike dosegel tretjo najvišjo zmago v zgodovini finalnih dvobojev lige NBA.

Serija med moštvi se tako zdaj znova seli v Boston, kjer bo peta tekma na sporedu v torek ob 2.30 po slovenskem času.

STA