Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je tudi uradno zmagovalec 107. dirke po Italiji. Zadnjo, 21. etapo v Rimu je varno končal v objemu svojih moštvenih kolegov in slavil s skoraj desetimi minutami naskoka pred tekmeci. Na vrhu zmagovalnega odra blizu Koloseja je nasledil rojaka Primoža Rogliča.

Že na začetku etape nazdravljal veliki zmagi

Pogačar, znova v celoti odet v rožnato, je na začetku etape poziral z ekipo in ostalimi dobitniki majic ter nazdravljal veliki zmagi v skupnem seštevku. Njegova ekipa je za današnji dan od svojega opremljevalca dobila z rožnatimi dodatki zaznamovana oblačila in dodatno ovekovečila sijajne predstave svojega prvega zvezdnika.

Drugi v skupnem seštevku je bil Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) z zaostankom 9:56 minute, medtem ko je tretji Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostal 10:24 minute.

Od ostalih treh Slovencev na Giru sta do cilja prišla Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Domen Novak (UAE Team Emirates). Tratnik je nekajkrat poskusil v begu, najvišje pa je končal na tretjem mestu v 10. etapi. Skupno je bil 34., medtem ko je bil Novak, ki je ves čas bdel nad Pogačarjem, po 21. etapah v seštevku 66.

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je na Giru vztrajal do vključno 13. etape, nato pa odstopil in se podal v Livigno na višinske priprave pred dirko po Franciji.

Zadnja etapa je pričakovano pripadla sprinterjem, najmočnejši pa je bil Belgijec Tim Merlier (Soudal Quick-Step), ki je izkoristil smolo na koncu drugouvrščenega domačina Jonathana Milana (Lidl-Trek), ki je osvojil tudi vijolično majico najboljšega po točkah. Tretji v današnji 125 km dolgi etapi v Rimu je bil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck).

STA