Slovenska članska futsal reprezentanca jutri začenja kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tekma proti Črni gori bo v mariborski športni dvorani Tabor z začetkom ob 20.00 uri.

„Veselim se tekme, veselim se reprezentančne akcije,“ pove izkušeni Matej Fideršek, Mariborčan v dresu Slovenije. Je eden od igralcev, ki je poleti menjal klub. Preselil se je na Poljsko, kjer se je dobro znašel, s klubom pa iz predkroga lige prvakov napredoval v glavni del tekmovanja. „Dobro smo začeli, klub je vrhunsko organiziran,“ pove Fideršek, ki je v teh dneh z mislimi pri izbrani vrsti.

Dvorana Tabor je nekaj posebnega

„Vesel sem, ker bomo kvalifikacije začeli v dvorani Tabor, igram dobesedno doma, „v bajti“. V Mariboru sicer v tem trenutku ni kluba. Si pa želim, da se zbere čim več ljudi,“ začne Fideršek, ki nadaljuje: „Igranje v dvorani Tabor je nekaj posebnega. Zakaj? Kdorkoli je zaigral v tej dvorani, pove, da ima ta dvorana neko posebno energijo, izvrsten parket, pa tudi ljudi se vedno zbere veliko!“

Slovenija na prvi tekmi kvalifikacij gosti Črno goro, ki je 55. na Fifini lestvici, Slovenija na tem točkovanju zaseda 20. mesto. „Ciljamo na zmago. Kvalifikacije želimo začeti s tremi točkami, potem nam bo v nadaljevanju lažje. Tudi zato, ker nas v 2. krogu čaka gostovanje v Kazahstanu,“ opozarja Fideršek, katerega optimizem in visoka pričakovanja imajo realno osnovo.

Za voljo poškodb selektor Tomislav Horvat ne more računati na Tilna Gajserja in Marka Mohoriča, naknadno je bil vpoklican Uroš Đurić.

„Naša futsal reprezentanca premore pravi duh, ki smo ga pokazali tudi na evropskem prvenstvu. Na koncu smo malce nesrečno izpadli. A če bomo igrali tako in ostali povezani, bomo napredovali,“ je jasen Fideršek.

Sloveniji je žreb kvalifikacij uvrstil v skupino 5, v njej sta še Kazahstan in Črna gora. Po uvodni tekmi proti Črni gori že 8. oktobra Slovenija gostuje v Kazahstanu. Kvalifikacije v tem delu tekmovanja bo zasedba selektorja Tomislava Horvata sklenila v letu 2023. Tretjega marca bomo gostovali v Črni gori, 8. marca pa se doma merili s Kazahstanom.

Sistem kvalifikacij

V glavni del kvalifikacij za 10. po vrsti svetovno prvenstvo vstopa 36 držav, tekmovanje bo potekalo od letošnje jeseni do marca 2023. 36 držav je deljenih v 12 skupin, igralo se bo po sistemu tekma doma, tekma v gosteh.

V elitni del tekmovanja napreduje 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip gre v dodatno razigravanje, kjer bo ta osmerica deljena v štiri pare, skupni zmagovalci teh parov se uvrstijo v elitni del kvalifikacij.

V elitnem delu kvalifikacij bo igralo 20 reprezentanc, ki jih bo žreb (na sporedu bo 5.7. 2023) razdelil v pet skupin. Pet prvakov skupin neposredno potuje na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz petih skupin se pomerijo še za dve prosti mesti.