Jutri, ob 15. uri, se bo na Allianz Areni v Münchnu odvila (za nas) ključna tekma skupinskega dela EURA 2024, saj se bo Slovenija pomerila s Srbijo. Slovenska reprezentanca pod vodstvom Matjaža Keka je pripravljena na boj, ki bo odločilen za napredovanje v izločilne boje.

Slovenska ekipa in pričakovanja

Matjaž Kek je sicer znan po svojem strateškem pristopu in poudarku na ekipnem duhu, slovenski nogometaši pa so po neodločenem izidu proti Danski (1:1) motivirani in samozavestni. Ekipa se zaveda pomembnosti tekme proti Srbiji, ki bi jim lahko odprla vrata v nadaljnje tekmovanje.

"Slovenija je dobra ekipa z odličnimi posamezniki. Zelo je kompaktna. Mislim, da bo tekma proti njej težja kot proti Angliji. Ta je bila favorit proti nam in nam je bilo v tem pogledu lažje. Proti Sloveniji pa je zmaga nujna," je srbskim medijem pred odhodom v München povedal branilec Nikola Milenković. Kek je pri tem poudaril pomembnost discipline in borbenosti, kar je za slovensko ekipo že drugače značilno. Proti Srbiji bo verjetno poudarjal kompaktno obrambo in hitre protinapade, Slovenija bo igrala disciplinirano in poskušala izkoristiti vsako priložnost za zadetek.

Vzdušje v ekipi je zaenkrat pozitivno, igralci pa so osredotočeni na doseganje najboljšega rezultata.

Zgodovina dvobojev in pomembnost tekme

Zgodovinski dvoboji med Slovenijo in Srbijo, vključno z nepozabno tekmo na EP 2000, ko je Slovenija vodila s 3:0, a je Srbija izenačila na 3:3, dodajajo temu obračunu prav poseben čar. Tokrat so Srbi nekoliko bolj previdni pri napovedih, saj Slovenija kljub manjšemu številu zvezdnikov (kot Anglija, ki jih je premagala) premore izjemen ekipni duh in odličnega trenerja.

Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je Slovenija na 57., Srbija pa na 33. mestu. V preteklih osmih srečanjih je Slovenija zabeležila eno zmago, prav tako Srbija, šestkrat pa se je tekma končala neodločeno.

München so zavzeli navijači

Dvoboj med Slovenijo in Srbijo bo spremljalo ogromno navijačev, tako slovenskih, kot tudi srbskih. Slovenski navijači so po poročanju portala N1 že zavzeli ulice Münchna, pričakuje se celo več kot 20.000 slovenskih ljubiteljev nogometa, kar obljublja res spektakularno vzdušje na Allianz Areni, kjer bo prostora za 70.000 gledalcev.

Tekmo bo sodil romunski sodniški trio Istvan Kovacs, Vasile Marinescu in Mihai Ovidiu Artene. Z zmago bi si srbska reprezentanca močno izboljšala možnosti za napredovanje, medtem ko bi slovenska zmaga skoraj zagotovo pomenila uvrstitev v izločilne boje.