O razpletu dvoboja z romunskimi prvaki, a tudi v pričakovanju naslednjih korakov.

Odziv po porazu v Cluju in zaključku evropskih kvalifikacij?

“Ekipa je nova, s precej mladimi igralci in nekatere zadeve so razumljive. Tega pritiska ne gre umakniti, s tem je treba znati živeti, se nekaj naučiti. Razočaranja ne skrivamo, ne moremo pa govoriti o popolnem neuspehu. Izpadli smo proti prvaku Romunije, ki redno nastopa v evropskih pokalih in ima izkušnje. Bili so premagljivi, to drži. Ne smemo pa pozabiti, kakšne so zakonitosti evropskega tekmovanja, pri katerem gre za dolgotrajnejši proces. Treba je vztrajati, delati, fante pripravljati na prihodnje dogodke. Trenutno stanje ni spodbudno, bo pa čas pokazal, da smo na pravi poti.”

Dvakrat smo izpadli po prejetem zadetku v zadnjih trenutkih povratnega dvoboja.

“Kolikor si blizu, si tudi daleč. V vseh tekmah, razen proti Helsinkom, nam ni veliko manjkalo. To so tiste podrobnosti, to je Evropa in to je proces. Imamo tudi razloge, ki so lahko opravičljivi, toda to sodi v obdobje šolanja. Za odmevnejše zadeve je bilo prehitro. Glede na to, da to zgodbo postavljamo le nekaj več kot eno leto, smo na začetku nove poti. Treba se je zavedati, da so se nekatere zadeve zgodile zelo hitro kot denimo naslov prvaka in bo še nekaj časa trajalo za nadgradnjo. Nerad jokam, na enak način sem po tekmi in bom tudi v prihodnje zadeve predstavil fantom. Tekme si sledijo ena za drugo, to je tista pozitivna plat nogometa, da lahko popraviš zadeve že ob prvi naslednji priložnosti. Igrišče je edino merilo, tam lahko popravljaš zadeve.”

Pogled nazaj na storjeno na kadrovskem področju?

“Kadrovali smo z zmožnostmi, ki jih imamo. Predvsem pa kolikor hitro je bilo mogoče. Odzvali smo se, kot smo se lahko. Vnaprej videti zadeve je nemogoče, dejstvo pa je, da nas nihče ni nadigral ali osramotil. Da smo lahko boljši, drži. To je tisto, na čem lahko gradimo. Zmanjkalo nas je v odločilnih trenutkih, zaradi različnih okoliščin. Treba je biti kritičen, a tudi realen in vztrajati naprej po zastavljeni poti. Pogodbe, ki so bile sklenjene, so večinoma dolgoročne. V prihodnje je predvideno, da bi glavno kadrovanje opravili pozimi. Želimo si, da bi postavili ustrezne temelje in bi dopolnjevanja potem bilo čim manj. Tokrat to ni bilo mogoče. Se pa je treba zavedati, da gre za živ organizem. Tudi če imaš vse sestavljeno, se lahko zgodijo poškodbe, poleti je vedno možnost kakšnega prestopa, ki ga kdaj ne moreš preprečiti. S tem se je treba soočati.”

Kakšna je ocena tekmovalnega izkupička evropskega poletja?

“Ne bomo se slepili. Za Maribor je neuspeh, ko si tako blizu skupinskemu delu in ne narediš zadnjega koraka. Dejstvo je, da smo si želeli zagotoviti napredovanje in da se je pokazalo, da je bil cilj uresničljiv. Lomilo se je na malenkostih. Cilji so bili realno in visoko zastavljeni, kar je prav. Če nimaš ambicioznosti, je nesmiselno tekmovati v evropskih pokalih. Najlažje bi bilo zdaj vse obrniti na glavo, fantje v tej situaciji potrebujejo podporo, mi jim jo bomo omogočili. Zavedamo se, da se ob takšnih dogodkih ekipa najhitreje nauči in pride do pravih spoznanj.”

Trener je izpostavil, da je v četrtkovem večeru pogrešal nekaj več odločnosti.

“Cluj je bil ranljiv, zmanjkalo nam je, da bi kdo potegnil moštvo za seboj v prelomnih trenutkih. Ni bilo pritiska, ki se ga ni bilo mogoče otresti. Imeli smo možnost, morali bi biti konkretnejši na igrišču, vendar smo hkrati tudi plačali davek mladosti. Izkušeni so bili, žal, izven kadra zaradi poškodb.”

Da bi obrnili rezultatsko krivuljo navzgor, smo posegli po menjavi na klopi. Damir Krznar z veliko zagnanostjo skuša dvigniti moštvo, za takojšnji zasuk je bilo premalo časa.

“Prejšnjemu trenerju smo namenili podporo do konca. Zadev, ki so se zgodile, ne moremo več spremeniti. Gledati moramo naprej, lahko jih spreminjamo le z razmišljanjem o prihodnosti. Ostajam pri stališču, da smo na dobri poti, potrebujemo pa tudi določeno mero potrpežljivosti. Dobili smo najboljšega trenerja, ki je bil na voljo v tukajšnji širši regiji. Strokovnjaka, ki je deloven, realen, prav tako pa tudi samokritičen. Nima pa Damir Krznar čarobne palčke. Verjamem, da bo njegovo delo obrodilo sadove. Da zadeve, ki jih ne počneš dobro na igrišču, popraviš, potrebuješ tudi nekaj časa. Včasih gre hitreje, kdaj traja dlje. Na koncu je igrišče tisto, ki pokaže, kaj počneš. Verjamem, da bo v našem primeru prineslo nove uspehe.”

Po vrnitvi domov se je moštvu priključil Marko Tolić, se obetajo še kakšne spremembe do konca prestopnega roka?

“Nismo dovolj učinkoviti, zato dodajamo še nekaj novih rešitev v napadu. Pripeljali smo Tolića, imamo še kakšno željo. Nekatere zadeve so še odprte, toda moram poudariti, da v to ekipo verjamem in vidim veliko več potenciala. Še vedno trdim, da kakovost ni vprašljiva. Treba je vztrajati in delati. Trenutno stanje pa ne kaže prave moči te ekipe.”