Na jezeru Velence te dni poteka veteransko svetovno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 5033 posadk, med njimi tudi 13 veslačev iz štajerske prestolnice.

Madžarsko jezero Velence, ki je od tamkajšnje prestolnice oddaljeno 50 kilometrov in je tretje največje jezero v državi, te dni gosti najboljše veteranske veslače, med katerimi je tudi ekipa iz Maribora.

Za tekmovalce od 27. leta naprej

Žiga Voršič, predsednik Študentskega veslaškega društva, ki spada pod okrilje Športne zveze Maribor, je povedal, da gre za veteransko svetovno prvenstvo v veslanju. »Prvenstvo se je začelo včeraj, v sredo, in bo trajalo do nedelje, 15. septembra. Nastopilo bo 5033 posadk, 3858 veslačev iz 740 klubov in 52 držav. Razdeljeni so v 13 starostnih skupin, od 27. leta naprej,« je pojasnil Voršič.

Tudi veslači iz drugih slovenskih klubov

Veslači iz Maribora sicer niso edini predstavniki Slovenije, saj nastopajo tudi veslači iz drugih slovenskih klubov, pravi Voršič. Na prvenstvu se bo predstavilo 13 mariborskih veslačev, in sicer Marko Iršič, Primož Hedl, Žiga Voršič, Iztok Nipič, Jernej Lorbek, Darjan Knehtl, Andrej Pavkovič, Marko Novak, Marko Grace, Blaž Velcl, Branko Koprčina, Blaž Kopič ter Simon Krampač.

Tekmovanje v več kategorijah

V enojcu bodo nastopili Koprčina (kategorija 65-70 let), Nipič (43-50 let) ter Voršič (36-42 let). V dvojnem dvojcu bosta mariborske barve zastopala Voršič in Nipič (27-35 let), v dvojnem četvercu Hedl, Iršič, Lorbek, Knehtl (36-42 let) in Pavkovič, Novak, Grace, Velcl (27-35 let) ter v osmercu Voršič, Nipič, Hedl, Iršič, Velcl, Krampač, Kopič, Lorbek, krmar bo Brkljačić. »Povprečna starost posadke mora ustrezati letom v kategoriji, ob tem pa lahko starejši vedno tekmujejo tudi v mlajši kategoriji, medtem ko obratno ne,« je razložil Voršič.

Zadnji mesec intenzivni treningi na Dravi

Sogovornik še pravi, da so se za tekmovanje ustrezno pripravljali. »Priprave so potekale na Dravi, kjer fantje že tako treniramo skozi vse leto, kolikor komu čas dopušča. A najbolj intenzivni treningi so bili zadnji mesec,« je poudaril Voršič. Vseeno veslači o uvrstitvah na prvenstvu niso želeli govoriti oziroma so bili skrivnostni, še posebej, so dejali, ker je konkurenca zelo huda. Vseeno pa se nadejajo ponovitve uspeha iz svetovnega prvenstva na Bledu leta 2017, ko je proslavljal zmago dvojni dvojec z Voršičem in Nipičem.