Nemec Josef Ferstl je zmagovalec petega moškega superveleslaloma za svetovni pokal. Tridesetletnik je kot prvi na startu postavil najhitrejši čas in do konca preizkušnje za 79. pokal Hahnenkamm, ki ga tradicionalno gosti Kitzbühel, ga nihče ni prehitel. Najboljši slovenski dosežek je bilo 30. mesto, ki ga je osvojil Boštjan Kline.

Ferstl je prišel do svoje komaj druge zmage v svetovnem pokalu, obe je osvojil na superveleslalomih. Prvič je slavil decembra 2017 v Val Gardeni. Izhaja iz smučarske družine. Njegov oče je sloviti Sepp Ferstl, ki je v letih 1978 in 1979 zaporedoma zmagal na najtežjem smuku na progi Streif.

Na prvih treh mestih ni bilo domačinov

Ferstlu se je najbolj približal Francoz Johan Clarey, ki je boj za zmago zgrešil za osem stotink sekunde. Južni Tirolec Dominik Paris, zmagovalec petkovega smuka s Petelinjega grebena, je bil na tretjem mestu počasnejši za zgolj desetinko sekunde. Najboljša Avstrijca sta bila na četrtem in petem mestu Vincent Kriechmayr in Matthias Mayer.

V prvi trideseterici le Kline

Od peterice Slovencev na startu superveleslaloma se je v prvo trideseterico uvrstil le Boštjan Kline, ki je imel tudi najboljšo startno številko 16. Kline je za 30. mesto osvojil natanko eno točko.

Martin Čater, 26. na smuku, je superveleslalom končal na 37. mestu (+2,20), Tilen Debelak je bil 38. (+2,60), Klemen Kosi 42. (+3,29), Miha Hrobat pa je tekmo predčasno končal brez uvrstitve.

Schladming bo v torek prizorišče moškega slaloma pod žarometi. Zadnji moški tekmi svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom v Aareju bosta sobotni smuk in nedeljski veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu, ki je bil ob koncu tedna prizorišče ženskih preizkušenj v superveleslalomu in smuku, na katerem je Ilka Štuhec osvojila peto mesto.

STA