Petindvajsetletnik se je na predzadnjem klancu odločil za napad in najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku znova vzel ogromno časa. Pred zadnjim tednom ima namreč skoraj sedem minut naskoka.

Ekipa emiratov, med njimi tudi drugi Slovenec Domen Novak, je na predzadnjem prelazu Foscagno (14,6 km/6,3 %) pripravljala teren za Pogačarjev napad, ki se je zgodil okoli 15 km pred ciljem.

Ko je pristisnil na pedala ni nišče vem mogel slediti

Nihče ni mogel slediti Slovencu, nekaj časa je sicer poskušal Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe), a je hitro obupal. Pogačar je na cestah, ki jih zelo dobro pozna, hitro pridobil najprej eno minuto, nato dve in več prednosti pred skupino z Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) in Martinezom.

Pogačar je na zadnjem klancu do cilja ujel še nekdanjega zmagovalca Gira (2014) Kolumbijca Naira Quintano (Movistar) in se odpeljal četrti zmagi na letošnji italijanski pentlji naproti. Skupno je bila to že njegova 74. zmaga v karieri in 11. letos.

Še pomembneje, s sijajno predstavo je v skupnem seštevku močno povišal prednost. Pred drugouvrščenim Thomasom ima 6:42 minute naskoka, pred Martinezom pa 6:57. V etapi sta zasedla šesto oziroma peto mesto z zaostankom 2:51 minute.

Drugo mesto v etapi je pripadlo Quintani z zaostankom 29 sekund, tretji je ciljno črto prečkal Nemec Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), ki je zaostal 2:32 minute.

V ponedeljek bo na sporedu prosti dan, v torek pa bo na vrsti še ena etapa s ciljnim vzponom od Livigna do Santa Caterine (206 km).