Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu začela nastope na svojem drugem evropskem prvenstvu v zgodovini. Tokrat se bo za uvod pomerila z Dansko. Slovenski navijači pa so se že več kot šest ur pred srečanjem začeli zbirat na Schlossplatzu, ki je tudi uradno zbirališče slovenskih navijačev.

"Kocine ti gredo pokonci ob tej minuti in pol"

Pred tekmo je Timi Max Elšnik povedal, da se počuti odlično ter da komaj čakajo in odštevajo ure do začetka teme. Pohvalil je tudi prizorišče dvoboja, na katerem bo v nedeljo več kot 50.000 ljudi. Posebej se je dotaknil tudi tega, da morajo s fanti predvsem uživati, sam najbolj uživa v himni: "Osebno mi največ pomeni himna, tudi veliko Slovencev bo in se bo to dobro slišalo. Kocine ti gredo pokonci ob tej minuti in pol, da ti adrenalin za tekmo."

[[image_1_article_67204]]

Slovenija se je z Dansko srečala šestkrat doslej in pri tem iztržila le en remi. Tudi zato je rahel favorit na stavnicah rdeče-bela ekipa s severa Evrope, ki je tudi višje na lestvici Mednarodne nogometne zveze, zaseda 21. mesto, Slovenija je 57.

Danci, ki edini ob Albancih na tem EP nimajo igralcev iz domače lige, bodo desetič igrali na EP. Leta 1992 so bili evropski prvaki, odtlej pa so se na prvenstvih stare celine v izločilne boje prebili le dvakrat. Bili so četrtfinalisti leta 2004 in polfinalisti na prejšnjem EP 2020.

Verjetna postava Slovenije bo Jan Oblak, Žan Karničnik, Jaka Bijol, David Brekalo, Erik Janža, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik, Adam Gnezda Čerin, Jan Mlakar, Andraž Šporar in Benjamin Šeško.

Tekmo za Dansko, ki je brez poškodb, pa bodo verjetno začeli Kasper Schmeichel, Joachim Andersen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Pierre-Emile Hoejbjerg, Morten Hjulmand, Victor Kristiansen, Christian Eriksen, Rasmus Hoejlund in Jonas Wind.

Obračun na stadionu v Stuttgartu bodo sodili Švicarji na čelu s Sandrom Schärerjem.