V vožnji na čas od Elcheja do Alicanteja (30,9 km) je bil 22-letnik za 48 sekund hitrejši od slovenskega asa Primoža Rogliča, ki pa je z drugim mestom napredoval tudi na drugo mesto v skupnem seštevku.

S 34. zmago v karieri, od tega osmo v kronometrih, je Evenepoel še povečal prednost v skupnem seštevku. Po desetih etapah ima zdaj 2:41 minute naskoka pred Rogličem (Jumbo-Visma), tretji je Španec Enric Mas (Movistar), ki je bil v etapi deseti in v skupnem seštevku zaostaja 3:03 minute.

Dvaintridesetletni Roglič je moral prvič v poklicni karieri priznati premoč kateremu od tekmecev v vožnjah na čas na španskih tleh. Do danes je bil najboljši osemkrat, od tega štirikrat na dirki po Španiji.

“Pred nami je še dolga dirka”

“Lahko rečem, da sem ponosen na ta kronometer, vseeno pa bi rad čestital Remcu, ki je trenutno na neki povsem drugi ravni. Seveda bi bil bolj zadovoljen, če ne bi bil tako dober. Morda mu ne bi bilo treba znova dokazati, da je tako močan, saj je že dobil nekaj velikih dirk,” je za zbrane medije v Alicanteju kronometer ocenil ter na šaljiv način tekmeca pohvalil Roglič.

“Prej ali slej moraš izgubiti, tudi tukaj v Španiji. Definitvno v tem trenutku leti, toda pred nami je še dolga dirka. Gremo dan za dnem. Trenutno je najpomembnejše ostati zdrav in v enem kosu. Izogibati se moramo težavam in izkoristiti priložnosti, ki se bodo pojavile,” je za konec pristavil slovenski kolesar.

Daleč najboljši čas je sprva v etapi postavil na koncu tretjeuvrščeni Francoz Remi Cavagna (Quick-Step Alpha Vinyl). Njegov čas 34:18 je bil dolgo nedotakljiv, prvi pa ga je presegel prav Roglič.

Kisovčan je na povsem ravni trasi začel nekoliko rezervirano in po prvem vmesnem času na četrtem mestu za Evenepoelom zaostajal 21 sekund. Nato je stopnjeval ritem, pri drugem vmesnem času še za dobro sekundo zaostal za takrat drugouvrščenim Cavagno, v cilju pa je Francoza prehitel za 12 sekund.

Rogliča je nato ugnal le 22-letni Evenepoel, vodilni na Vuelti. Začel je zelo hitro, pri prvem vmesnem času je imel 20 sekund naskoka, pri drugem 34, nato pa je do cilja to prednost povišal na 48 sekund in se učvrstil v vodstvu.

Evenepoel v prvi izjavi še ni poznal časovnih razlik, a je s presenetljivim izrazom na obrazu sprejel informacijo, da je Rogliča ugnal za 48 sekund. “To je veliko presenečenje. Vedel sem, da je moj moštveni kolega Cavagna dobro odpeljal kronometer, kar mi je pomagalo pri vožnji. Prej so namreč vsi kolesarili zelo počasi v drugem delu, zato sem vedel, da moram takrat ves čas na polno pritiskati na pedala.”

“Zmagati v rdeči majici vodilnega je neverjetno. Vedel sem, da bo vožnja na čas zelo hitra. Vesel sem etapne zmage, to je uresničitev mojih sanj. Zdaj bomo skušali v nadaljevanju dobiti Vuelto. Pred dirko sem dejal, da bom zadovoljen, če bom tu dobil etapo, zdaj pa se bomo borili, da majico vodilnega odnesemo domov v Wevelgem,” je še dejal kolesar, ki je danes etapo zmogel s povprečno hitrostjo 55,6 km/h.

Zelo dobro se je s traso do Alicanteja spopadel drugi slovenski predstavnik Jan Polanc. Član UAE Team Emirates je skozi celotno preizkušnjo stopnjeval ritem in na koncu z zaostankom 2:18 minute zasedel 18. mesto. V skupnem seštevku je ostal na 25. mestu. Za vodilnim kolesarjem zaostaja 15:13 minute.

Na Vuelti sicer vse več skrbi povzročajo okužbe z novim koronavirusom. Iz vodstva tekmovanja so sporočili, da je bilo teh doslej 17, zgolj od petka 14, danes pa med drugimi zaradi okužbe kronometra ni smel začeti eden izmed favoritov za etapno zmago, Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers). Po desetih etapah je skupaj odstopilo že 27 kolesarjev.

V sredo bo na sporedu ravninska etapa od El Pozo Alimentaciona do Cabo de Gate (191,2 km).