Slovenija je v uvodnem nastopu v Nemčiji zasluženo premagala enega od favoritov za najvišja mesta, predvsem pa je navdušila z borbeno in ekipno predstavo. Uspeh so igralci proslavili v svojem slogu, včerajšnji prost dan izkoristili za ogled lokalnih znamenitosti in večerni trening, misli pa so zdaj že usmerjene proti Madžarski, ki je v prvem krogu izgubila z Bosno in Hercegovino s 85:95.

Pripravo na tekmo z Madžarsko je opravil pomočnik selektorja Jernej Valentinčič, ki je zbranim novinarjem v Kölnu povedal: “Madžarska igra sproščeno, saj se zaveda, da v skupini smrti nima česa izgubiti. Tako je tudi začela tekmo proti BiH in bila kar nekaj časa v prednosti. A v rotaciji sodeluje zgolj deset igralcev, kar pomeni, da se jim dogajajo padci v igri, kar je izkoristila Bosna in Hercegovina in zanesljivo prišla do zmage.”

Hanga, Vojvoda, Hopkins, Keller,…

“Njihovi glavni igralci so Adam Hanga, ki je nekoč igral za Barcelono, zdaj za Real Madrid, in je bil pred nekaj leti proglašen za najboljšega obrambnega igralca evrolige. Na dvojki igra David Vojvoda, odličen strelec z razdalje in njihov osrednji napadalec, nato pa sta tukaj še Mikael Hopkins, ki je bil član Olimpije, ter Akos Keller, ki se ga slovenski ljubitelji košarke morda spominjajo iz Zadra oziroma lige Aba,” pravi Valentinčič.

“Naša naloga bo paziti na te ključne igralce, zapirati prostor pod lastnim obročem, predvsem pa moramo biti pravi na terenu, v kar ne dvomim po predstavi proti Litvi. Zagotovo si ne bomo privoščili podcenjevanja, saj bi bilo zelo priporočljivo hitro priti do otipljive prednosti, da bi nosilci igre dobili kakšno minuto več počitka,” je dodal pomočnik selektorja.

Slovenija in Madžarska sta se doslej srečali trinajstkrat, desetkrat so slavili slovenski košarkarji, Madžarska pa je edino zmago na uradnih tekmah dosegla tik pred pandemijo 2020, ko je v kvalifikacijah prav za ta eurobasket v Sombotelu slavila s 77:75.

Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja v skupini B čakajo še tri tekme. V nedeljo ob 17.45 Bosna in Hercegovina, v torek ob 20.30 z gostiteljico Nemčijo in v sredo 17.15 s Francijo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

STA