Derbi, ki bi naj ne ravno odločil letošnji naslov. Bi se pa lahko nagnila bitka za naslov. Tudi zelo konkretno. Maribor je imel (ne)pričakovano možnost, da znova spleže nazaj na vrh, Olimpija pa resno zaključno žogo. Po 25. krogu, ko mu je vodstvo vzela prav Olimpija. Ljubljančani vodstva niso zapravili: po trdem remiju, kjer je bilo malo kvalitetnega nogometa, Olimpija (59) ohranja dve točki prednosti pred Mariborom (57), ki ima točko pred Muro (56).

Derbi je sprva še obetal, ko je Olimpija krenila na polno in presenetila. Andres Vombergar je zadel prečko, Maribor je trpel, a zdržal. Nato je vzpostavil ravnovesje, kar pa je dolgoročno pomenilo bitko na sredini. Po polčasu je kvaliteta igre izrazito padla, moštvi nista zmogli ali znali pripraviti kaj več kot strelov od daleč. Veliko netočnih podaj, še ponujene strele in priložnosti so bile zapravljene. Maribor tako ostaja še šesto tekmo zapored brez zmage proti Olimpiji.

Rožman presenetil

Simon Rožman ni želel izdati postave, da ne bi pomagal Goranu Stankoviću, trenerju Olimpije. Zdaj je vidno, zakaj. Precej je presenetil. Zelo. Ne le zato, ker je v igri pustil najstnika Vida Kodermana na levi strani obrambe in Gala Gorenaka v sredini, za katera bo to seveda prvi derbi. V obrambi zaupa Luki Uskokoviću in Iliju Martinoviću, na desni strani pa Martinu Milcu, medtem ko mu bo višje pomagal celo Denis Klinar. Takšna dvojna kombinacija je nepričakovana in doslej redko preizkušena. Sploh pod Rožmanom.

Olimpija – Maribor 0:0

Stadion: Stožice, brez gledalcev

Vreme: sončno in toplo; igrišče: solidno, a rahlo počasno.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Rumeni karton: Kurež, Kapun; Uskoković, Pihler, Gorenak, Milec, Kronaveter, Martinović.

Na sredino se po kazni vrača Aleks Pihler, zaradi kartonov manjka Blaž Vrhovec. Prav tako začenja Felipe Santos, medtem ko je Aljoša Matko zgolj na klopi. Tam mu družbo delata tudi Rok Kronaveter in Rudi Požeg Vancaš. V napadu je osamljeni napadalec Jan Mlakar, medtem ko je Marcos Tavares zaradi kartonov zgolj na tribuni.

Sijajna priložnost Kureža, Vombergar v prečko

Derbiji se običajno začnejo trdo in tipajoče. Ampak Olimpija je v že 5. minuti imela sijajno priložnost, ko je z volejem/škarjicami po podaji z desne poizkusil Gal Kurež. Izjemen strel, ampak za las mimo gola. Maribor jo je dobro odnesel. Vijoličasti so precej trpeli v uvodnih minutah, nevajeni takega pritiska od tekmecev, padalo je z leve in desne, a je bil pri dveh strelih na mestu Ažbe Jug. 

OLIMPIJA: Frelih 5, Korun 5, Savić 6, Maksimenko 6, Boakye 6, Pavlović 6 (75. Andrejašič -), Kapun 5 (75. Ostrc -), Elšnik 5, Kurež 6 (61. Pungaršek 5), Ivanović 5, Vombergar – (25. Perović 6). Trener: Goran Stanković 6.

MARIBOR: Jug 6, Milec 5, Martinović 6, Uskoković 5, Koderman 6, Pihler 5, Gorenak 6 (58. Kronaveter 5), Repas 6, Klinar 5 (84. Kotnik -), Felipe Santos 5 (58. Matko 5), Mlakar 5. Trener: Simon Rožman 6.

Igralec tekme: Eric Boakye

Prav dišalo je po golu Olimpije, še zlasti, ko so Ljubljanani zadeli prečko po strelu Andresa Vombergarja z glavo po kotu. Da, Maribor je imel precejšnje težave. Sledil je dolg ognjemet in pirotehnika ljubljanskih navijačev na severnem delu stadiona. 

Maribor je nato uspel uravnotežiti razmerje in stopiti na žogo po začetnem navalu domačih. Preblisk je pokazal Vid Koderman, prav tako se je dobro znašel Gal Gorenak. Pri Olimpiji je moral prehitro iz igre Vombergar zavoljo poškodbe, zamenjal ga je Mihailo Petrović.

Darila Mlakar ni izkoristil

Vijoličasti so dobili darilo pri izbijanju žoge Žige Freliha, ko je žogo dobil Jan Repas in jo nemudoma premeteno podal do Jana Mlakarja, ki pa ni bil dovolj zbran. Pomeril je, znaciljal Freliha, vendar imel boljše možnosti. Vijoličasti do tega trenutka niso imeli bolj obetavne akcije, zato so take priložnosti bile prepoceni zapravljene.

Do polčasa moštvi nista želeli preveč tvegati, je pa Olimpija lažje gradila napade in tudi prek rezervista Perovića prišla do najbolj konkretnega strela, ki pa je bil odbit v enega od kar petih kotov.

Dosti dela za sodnika Juga

Trenerja nista menjavala za drugi del, je pa Olimpija znova krenila bolj konkretno, čeprav je bil Martin Milec prvi, ki je pomeril. Tekma je nato postala trda, zlasti na sredini, kjer je bilo precej prekrškov in štartov, tako da je imel Matej Jug precej dela.

Rožman je z menjavo čakal do približno ure igre, ampak okleval bi skoraj predolgo. Vijoličasti so bili v krču in precej stisnjeni pred gol, Eric Boakye je zlasti delal preglavice po desni. V igro sta vstopila Aljoša Matko in Rok Kronaveter. Zlasti Gorenak je bil precej na koncu z močmi po uri igre, veliko težav pa je imel prav z Boakyjem na svoji strani Felipe Santos.

Menjava se je več kot obrestovala: v manj kot dveh minutah je imel Kronaveter po lepi akciji na nogi gol, ampak je Uroš Korun odbil v zadnjem trenutku.

Še drugo darilo zapravljeno

Maribor je dobil še drugo darilo od Freliha, ko je Milec pomeril z razdalje. Vratar Olimpije je slabo odbil žogo, pritekel je Klinar, imel prostor in čas, ampak podal – narobe.

Zakjuček je napovedal strel Kronavetra od daleč, a je tudi Frelih gladko ukrotil. Na drugi strani je imel priložnost z glavo Korun, ampak je zgrešil iz strani. Več moštvi nista ne znali ne zmogli, niti za finiš tekme, kjer je bilo le dve minuti podaljška. Mukotrpen nogomet z rezultatom, ki precej bolj ustreza Olimpiji. Maribor zdaj v soboto doma gosti Gorico, nato gre v Koper in doma v zadnjem krogu gostijo Muro. Olimpija gre naslednji vikend v Celje, nato gostijo doma Tabor in v zadnjem krogu igrajo še pri Bravu.