Košarkarji Boston Celtics so novi prvaki severnoameriške lige NBA. Na peti tekmi finala končnice so s 106:88 premagali Dallas Mavericks slovenskega asa Luke Dončića in v seriji slavili s 4:1 v zmagah za 18. naslov v zgodovini lige NBA. Dončić je na zadnji tekmi sezone prek luže dosegel 28 točk, 12 skokov in pet podaj.

Dončić in druščina so pred tremi dnevi z visoko zmago v domači dvorani v Dallasu preprečili metlo Bostona, ta pa je na svojem parketu zanesljivo dokončal delo v finalu.

S tem so Celtics prišli do 18. naslova, kar je največ v zgodovini lige NBA. Pred to končnico so si vrh večne lestvice v najmočnejši košarkarski ligi na svetu delili z Los Angeles Lakers. Pred letošnjo sezono so nazadnje slavili pred 16 leti.

Dallas je tretjič igral v finalu in ostaja pri lovoriki iz leta 2011, ko je Dirk Nowitzki s soigralci v finalu ustavil LeBrona Jamesa in Miami Heat. Pred tem je Dallas izgubil še v finalu sezone 2005/06 prav proti Miamiju.

Luka Dončić je letos postal šesti slovenski košarkar z nastopom v finalu, prstan pa so doslej osvojili Rašo Nesterović (2005) ter Beno Udrih (2005, 2007) s San Antonio Spurs, Saša Vujačić (2009, 2010) z Lakers in Vlatko Čančar lani z Denver Nuggets.

Petindvajsetletni Dončić je bil statistično gledano daleč najboljši slovenski košarkar doslej v finalih, v povprečju je v 38,8 minute dosegel 29,2 točke, 8,8 skoka in 5,6 podaje na tekmo.

Dallas je bil na peti tekmi predvsem v prvem polčasu neprepoznaven, šepalo je tako v napadu s številnimi zgrešnimi meti za tri kot v obrambi, kjer je Boston zlahka prihajal do skoka v napadu in novih priložnosti za dosego točk.

Razlika je bila po trojki s sredine igrišča Paytona Pritcharda po polovici igre že 21 točk, v tretji in zadnji četrtini pa je narasla tudi na 26 točk. Mavericks so z nekaj več zadetimi meti le malce omilili zaostanek, a nikoli niso ogrozili domačih košarkarjev.

Dončić je v 43:23 minute dosegel 28 točk, ter zbral še 12 skokov, pet podaj in tri ukradene žoge, izgubil jih je sedem. Iz igre je Ljubljančan na koncu zadel 12 od 25 metov, a je zgrešil prvih šest poskusov za tri točke (na koncu 2/9). Tudi prosti meti so bili slabi, zadel je dva od petih.

Kyrie Irving je dvoboj končal s 15 točkami ob metu iz igre 5/16. Ob tem pri Dallasu ni bilo posebej razpoloženega košarkarja prve peterke, Derrick Jones je dosegel deset točk, s klopi za rezervne igralce pa je Josh Green prispeval 14 točk.