Na 109. dirki po Franciji bo danes na sporedu 192,5 kilometra dolga 14. etapa od Saint-Etienna do Menda. Začela se bo ob 12.25 v Saint-Etiennu, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo nekaj po 17. uri. Kolesarji se danes ne bodo spopadali le z izjemno vročino, temveč tudi s petimi kategoriziranimi vzponi. Med njimi bo najtežji zadnji na Croix Neuve, po vrhu katerega bosta do cilja še slaba dva ravninska kilometra, poroča STA.

Glede na razgibanost etape in pet kategoriziranih vzponov je pričakovati hitro in naporno etako. Svoje bo prispeval tudi vročinski val, zato bi lahko predvsem na zadnjem vzponu nastale manjše razlike med najboljšimi.

Vzpon na Croix Neuve bo po skoraj 190 kilometrih ob izjemni vročini še bolj zahteven, kot kažejo številke. Gre za tri kilometre dolg vzpon z 10,2 odstotnim povprečnim naklonom. Najtežji je v srednjem delu, po prihodu na vrh pa sledita še slaba dva kilometra ravnine do cilja v mestecu Mende na 1.030 metrih nadmorske višine.

Foto: Le Tour de France, Facebook

V rumeni majici Vingegaard

V skupnem seštevku včeraj po prav tako zahtevni in vroči 13. etapi ni prišlo do sprememb. Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) bo tudi danes nosil rumeno majico vodilnega, še naprej ima 2:22 minute naskoka pred prvim izzivalcem, Slovencem Tadejem Pogačarjem. Tretji je Britanec Geraint Thomas, ki zaostaja 2:26 minute.

Etapa pisana na kožo ubežnikom?

Etapa bi lahko bila pisana na kožo ubežnikom, poroča STA. Na svojo priložnost bodo tako čakali preostali štirje Slovenci. Taktično bi lahko z velikim zaostankom v skupnem seštevku v beg skušal priti tudi Primož Roglič in kasneje bodisi pomagati moštvenemu kolegu Vingegaardu bodisi boriti se za etapno zmago. V begu bi se lahko znašli tudi Matej Mohorič, Jan Tratnik in Luka Mezgec.