Mariborski policisti so se danes v Slovenski Bistrici pridružili AMZS in kampanji Še 365 dni!, ter skupaj z občinskimi redarji in AMD Slovenska Bistrica pred začetkom novega šolskega leta predstavili aktivnosti in podali nekaj nasvetov za varnejšo udeležbo otrok v prometu.

Foto: PU Maribor

Varnost na prvem mestu skozi vse leto

Zagotavljanje varnosti otrok je ena najpomembnejših nalog, ki ji policisti pozornost namenjajo skozi celotno leto. Vsako leto tako pregledajo cestno-prometne signalizacije v bližini šol in vrtcev, skupaj z vodstvi šol tudi načrte varnih poti, preverjajo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, prisotni so na sestankih s starši in prvošolci, otrokom predavamo o prometni varnosti, pomagajo pri organizaciji in usposabljanju šolske prometne službe ter se povezujejo s predstavniki lokalnih skupnosti in drugih institucij.

V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 71 otrok, starih do 14 let (v letu 2019 – 93), od tega 12 pešcev (3 hudo telesno poškodovani), 20 kolesarjev (eden je bil huje telesno poškodovan), 2 voznika mopedov (nobeden ni bil huje telesno poškodovan) in 25 potnikov v osebnem avtomobilu.

Erik Logar (vodja področja varna mobilnost v AMZS) je ob tem dejal: »Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost.«

Nekaj nasvetov policistov staršem:

 • Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice.
 • Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnikov, ki so obvezni ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti.
 • Za otroke je tudi obvezna uporaba kolesarske zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na kolesu, priporočljiva pa je tudi pri uporabi posebnih prevoznih sredstev (skiroji, rolke ipd.).
 • Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v ustrezne zadrževalne sisteme (otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu).

Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov staršem svetujejo, da med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ter da vozijo previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev.

Lastno odgovorno ravnanje za zgled otrokom

Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za zgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

 • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
 • Na svoji poti naj uporabljajo varne šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.
 • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
 • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
 • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
 • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
 • Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.