Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij danes znova sestali na krovni ravni. Sodeč po izjavah iz sindikalnih vrst, pa se tudi v zadnjem krogu stebrnih pogajanj, ki so potekala v ponedeljek, niso uskladili o vseh odprtih vprašanjih.

V sindikatih pravijo, da ni čisto jasno, kakšen bo nadaljnji potek pogajanj. Vladno stran naj bi bilo namreč na stebrnih pogajanjih v ponedeljek razumeti, da želi stebrna pogajanja v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij, zaključiti.

Pri predlogih, ki so trenutno na mizi, gre za dvige plač in ne odpravljanje plačnih nesorazmerij

S tem pa so denimo nezadovoljni sindikati, ki sodelujejo v stebrnih pogajanjih za zdravstvo, kot tudi v vojski in policiji. Za ob uniformirana poklica zadnji vladni predlog ni sprejemljiv. V Policijskem sindikatu Slovenije so za četrtek sklicali sejo stavkovnega odbora, na kateri bodo, tudi glede na potek današnjega srečanja, odločali kako naprej.

V več sindikatih ob tem pritrjujejo stališču predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirju Štruklju, da gre pri predlogih, ki so trenutno na mizi, za dvige plač in ne odpravljanje plačnih nesorazmerij.

V torek se je sicer sestala tudi delovna skupina, v okviru katere se usklajujejo o še preostalih odprtih vprašanjih novega zakona o skupnih temeljih plačnega sistema. Ta naj bi še nadaljevala z delom, prav tako naj bi še v tem tednu v okviru delovne skupine govorili o dinamiki izplačil nesorazmerij, še poroča STA.