Potem ko je predsednik SDS in premier Janez Janša v soboto predstavil pogoje za sodelovanje v prihodnji koaliciji, so to včeraj komentirali v nekaterih strankah. Večina opozicije sodelovanje s SDS po pričakovanjih zavrača. V SNS podpirajo del pogojev, v NSi pa si želijo sodelovanja z vsemi strankami, s katerimi si delijo vizijo razvoja Slovenije.

Šarec odgovoril s prispodobo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije na vprašanje, ali bi bili v LMŠ pripravljeni sprejeti Janševe pogoje in sodelovati s SDS v prihodnji vladi, odgovoril s prispodobo: “To je nekako tako, kot bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi, se ga pa vsi izogibajo.”

Šarec računa, da bo na prihodnjih volitvah levosredinski blok dobil dovolj podpore za sestavo vlade. Pri tem upa, da bodo predsedniki ostalih opozicijskih strank podpisali dogovor o povolilnem sodelovanju, s katerim bi se zavezali, da ne bodo sodelovali s SDS in strankami, ki jo podpirajo.

Kot so zapisali v LMŠ, je aktualna vlada nelegitimna, zato se je treba pogovarjati o “vrnitvi v normalnost po volitvah ter odpravi vseh škodljivih potez te vlade, vključno z razrešitvijo vseh politično nastavljenih, nesposobnih kadrov”.

Premier Janez Janša

V Levici menijo, da je škoda neizmerna

Da koalicijsko sodelovanje s SDS ne pride v poštev pod nobenim pogojem, so zatrdili tudi v Levici. “Škoda, ki jo Sloveniji in njenim prebivalce dela SDS, je neizmerna: šteje se v življenjih, izgubljenih zaradi nesposobnega upravljanja z epidemijo, privatizacijo javnega zdravstva, stotinah milijonov vrženih v orožje in strankarske projekte SDS ter v uničevanju osnovnih demokratičnih standardov,” so sporočili.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je povedala, da si v stranki želijo predvsem dialoga, zato ne morejo pristati na delovanje Janše: “Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako.”

V stranki SAB pa so po besedah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča razumeli, da so pogoji Janše namenjeni strankam, s katerimi SDS sodeluje v koaliciji in s katerimi bo sodelovala v prihodnje. Pavlič je zatrdil, da stranke SAB med temi strankami ne bo. “Osem let smo parlamentarna stranka in v osmih letih se niti enkrat nismo pogovarjali za koalicijsko sodelovanje s SDS,” je dejal Pavlič.

Kako kaže v NSi in SNS?

V NSi pa glede prihodnjega sodelovanja v koalicijah poudarjajo, da predstavljajo sredino slovenskega političnega prostora. Zato je njihov cilj, da k sodelovanju pritegnejo vse politične stranke, s katerimi si delijo vizijo razvoja Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še dodali, v stranki že pripravljajo vizijo Slovenije kot ene najrazvitejših držav Evropske unije – gospodarsko močne, digitalne in zelene. “Vlada, ki bi jo vodila NSi, bi tako ponudila možnost, da v slovensko politiko vnesemo več zmernosti, dialoga in preseganja razlik. Ključni cilj takšne vlade pa bi bila realizacija vizije ‘za Slovenijo prihodnosti’,” so še zapisali.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da pri Janševih pogojih za sodelovanje v vladni koaliciji pravzaprav ne gre za pogoje, pač pa načelne usmeritve in sprejemanje stališč stranke. V SNS med drugim podpirajo tudi obsodbo vseh totalitarnih režimov, kar je bil eden od Janševih pogojev za sodelovanje.

“SNS je vedno bila in je usmerjena in zavezana dobrobiti slovenskega naroda in domovine, zato bomo spoštovali te smernice in v ospredje postavili ravno dobrobit Slovencev in Slovenije,” so sporočili iz SNS.