Včeraj, 31. avgusta 2021, so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji opravili 3.788 PCR in 23.303 hitre antigenske teste na novi koronavirus. Potrdili so 764 novih okužb. Za primerjavo: dan prej so potrdili 538 novih okužb. Povprečje potrjenih okužb v zadnjih 7 dneh zdaj znaša 468. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 270.

Po oceni NIJZ je trenutno v Sloveniji aktivnih 5.756 okužb s koronavirusom.

V intenzivni negi je 37 covidnih pacientov

V slovenskih bolnišnicah se trenutno zdravi 159 bolnikov, okuženih s koronavirusom. Od tega jih je 37 na intenzivni negi. Novih smrtnih žrtev koronavirusa včeraj ni bilo, skupno število tako ostaja 4.450.

Ministrstvo Republike Slovenije za zdravje je določilo načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah. Določenih je šest faz, doslej smo bili v peti. Ker pa je število covidnih pacientov v bolnišnicah preseglo število 150, smo po novem v četrti fazi.

To pomeni, da se bodo Univerzitetnima kliničnima centroma Ljubljana in Maribor ter Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik s covidnimi oddelki pridružile še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Četrta faza bo veljala, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

Uradni podatki danes nekoliko zakasnili

Mikrobiolog Gorazd J. Pretnar je na Twitterju že dopoldan objavil podatek, da naj bi včeraj število novih okužb s koronavirusom preseglo 700. Uradnih podatkov NIJZ o epidemiološki situaciji v Sloveniji ob običajni 10. uri danes še ni bilo.