Na ARSO meteorološki postaji v Kočevju je bila s 17,1 stopinjami Celzija dosežena najvišja decembrska temperatura v zgodovini meritev. Popoldne, zvečer in ponoči bo topel jugozahodni veter prepihal večji del Slovenije in predvsem južnemu delu države prinesel nove decembrske temperaturne rekorde. Napovedujejo do 20 stopinj Celzija, izjemno topla naj bi bila tudi noč za soboto. V Mariboru medtem trenutno zmrzujemo pri okoli dveh stopinjah Celzija.

Meteorologe skrbi količina padavin

Popoldne bo sicer na severozahodu obilno deževalo. Na jugu in vzhodu države bodo padavine ponehale, oblačnost se bo tudi trgala.  Ponoči bo predvsem na severozahodu obilneje deževalo, drugod bo večinoma suho. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo pihal okrepljen južni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na severu od 3 do 6 °C.

Meteorologe količina padavin “kar malo skrbi”, je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter. Popoldne in v noči na soboto bo intenziteta dežja večja, tako da lahko do sobote zjutraj na območju Julijskih Alp pade od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Zaradi obilnih padavin se bodo reke hitro odzvale in hitro naraščale, opozarja Šter. Reke v večjem delu države že naraščajo, na območju pogostih poplav pa se že razlivata Vipava in Kolpa.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da bo v večjem delu Slovenije noč suha, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter.

Hidrologi na Arsu so za soboto za Zgornje Posočje in Gorenjsko izdali oranžno opozorilo, saj bodo reke močno narasle in lahko poplavljajo. Posamezne reke v osrednji Sloveniji, Krka s pritoki in Kolpa pa se bodo razlivale na območju pogostih poplav, velik bo tudi pretok Drave. Ob močnejših nalivih zlasti v jugovzhodni Sloveniji lahko poplavi tudi padavinska voda. V soboto dopoldan se lahko po najnižjih delih obale razlije tudi morje, so zapisali v hidrološkem poročilu.

Sprememba napovedi, pri nas snega verjetno ne bo

Vremenska slika za soboto pa se je glede na napovedi v prejšnjih dneh spremenila. Sprva bo še toplo, ponekod tudi do 15 stopinj Celzija, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, popoldne pa se bo od severa pričelo hladiti. V kratkem času se bo ohladilo za okoli 10 stopinj Celzija.

Šter je dejal, da bo po nižinah večinoma ostalo brez snežne odeje. “Verjetno bo tudi kaj snežilo, a ker bodo tla topla in ker se bo intenziteta padavin v soboto popoldne zmanjševala, verjetno ne bo zapadlo veliko snega,” napoveduje. Okoli pet centimetrov snega sicer lahko zapade na Koroškem, v višjih legah Notranjske in Dolenjske do deset centimetrov. V Alpskih dolinah in v višjih legah bo snega nekoliko več. Tam ga lahko zapade med 20 in 30 centimetrov.

V prihodnjih dneh pa se meteorologi nadejajo hladnejših dni. Zlasti v nedeljo in ponedeljek zjutraj bodo temperature okoli – 5 stopinj, kjer bo tla prekrila snežna odeja pa lahko tudi okoli – 15 stopinj Celzija. Nedelja bo sicer suha, lahko se pokaže tudi sonce.