Gre tudi za otroke, mlajše od 15 let.

Fotografija je simbolična

O prostituciji se v Sloveniji ne govori veliko, prav tako je slabo raziskana na področju etnologije in antropologije. Vzroke za to je mogoče iskati v marginaliziranosti in stigmatiziranosti prostitutk, prostitutov ter klientov. Dejstvo pa je, da je prostitucija stalno vpeta v našo družbo. Na začetku meseca marca so Slovenijo pretresli rezultati raziskave društva Ključ, ki so pokazali, da so v prostitucijo vpleteni številni mladostniki. Gre sploh za prvo raziskavo, ki analizira zaznavanje omenjene problematike v Sloveniji, poroča zurnal24.

Mladi so še posebej ranljivi za različne oblike izkoriščanja

Vprašalnik so v društvu Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi poslali na 900 različnih naslovov in dobili 351 izpolnjenih, največ od srednjih šol, centrov za socialno delo in nevladnih organizacij. Okoli 10 odstotkov anketirancev oziroma 36 oseb je zaznalo možnost, da se otrok ukvarja s prostitucijo. Večinoma so navedli, da gre za otroke med 15. in 18. letom starosti, precejšnje število pa jih je izbralo tudi, da gre za otroke, mlajše od 15 let. Skupno število otrok, za katere so strokovni delavci sumili, da so žrtve prostitucije, je po preštetih najnižjih možnostih znotraj posameznih številčnih oken 120, najvišje pa 248.

Kot je povedala predsednica Društva Ključ, ki se bori proti trgovanju z ljudmi, Polona Kovač, so mladi posebej ranljivi za različne oblike izkoriščanja. “Lahko gre za mlade, ki bežijo od doma, so nameščeni v zavodske oblike oskrbe in so zato bolj ranljivi. Po drugi strani so to mladi, ki imajo težave z zasvojenostjo. Zanemariti ne smemo niti skupine mladih brez spremstva. Slednji so zato, da naberejo denar za tihotapce, ki naj bi jih spravili v želeno državo, prisiljeni prodajati edino, kar imajo – svoje telo,” je dejala v pogovoru z zurnal24.

V Sloveniji se s prostitucijo ukvarja med 1000 in 3000 oseb

Mladi pa niso edini, ki se v Sloveniji ukvarjajo s prostitucijo. Po oceni predsednice Društva Ključ je takih oseb med 1000 in 3000. V vsaj eno od aktivnosti v njihovem društvu je bilo v zadnjih letih vključenih več kot 500 oseb. Po njenem mnenju gre pri prostituciji za eno največjih zlorab žensk v zgodovini, ki bi jim morali posvetiti dodatno pozornost, je povedala.

Ocenjuje, da se naj bi pri nas s prostitucijo ukvarjalo med 1000 do 3000 oseb, in sicer slovenske in tuje državljanke, do neke mere tudi državljani (v homoseksualni prostituciji), ter transspolne osebe.

Po izkušnjah društva ne gre nikoli za prostovoljno odločitev, prav tako pa ni vedno prisotna zunanja prisila. “Pogosto gre za osebe, ki so doživljale nasilje v družini, bile spolno zlorabljene v otroštvu, imajo zgodovino zasvojenosti, ali zaradi različnih razlogov niso mogle živeti doma in imajo izkušnjo zavodskih oblik namestitve oziroma življenja v rejniških družinah. Vse pogosteje opažamo, da imajo osebe težave v duševnem zdravju. Vzrok in posledico prostitucije je kljub temu težko določiti. Po naših izkušnjah se skoraj nihče s prostitucijo ne ukvarja povsem samostojno, ampak jih vodi določena oseba, bodisi zvodnik bodisi partner,” je pojasnila za omenjen medij.