Meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved ocenjujejo, da bo letošnji junij najbolj moker po letu 1990. Do petka bo vreme nestanovitno, s petkom pa bo nad nami bolj suha zračna masa, ki prinaša toplejše vreme, ki ga meteorologi že nekaj časa napovedujejo. A kljub temu napovedujejo največ 3-4 dni suhega vremena v naslednjih dveh tednih.

Severno od Alp in nad Zahodno Evropo bo še naprej vztrajalo višinsko jedro hladnega zraka. Vremenska fronta, ki bo potovala ob koncu tedna čez Srednjo Evropo bi lahko prinesla nekaj ploh in neviht predvsem v severni Sloveniji, tako v nedeljo kot v ponedeljek. Nato prihaja predfrontalna afriška advekcija. Zato bo v torek in v sredo vremenska slika povsem poletna. Sreda bo najbolj vroča s temperaturami večinoma čez 30 °C, razen na severozahodu. Na Balkanu pa bo verjetno lokalno tudi do 40 °C, napovedujejo meteorologi omenjenega portala.

Hitro bo sledilo poslabšanje, ki ga bodo verjetno spremljale hujše nevihte

Po zadnjih izračunih evropskega modela AIFS, sledi poslabšanje že v četrtek, 20. junija, s sekundarnim ciklonom nad Genovskim zalivom. Ponekod bo poslabšanje prišlo že v sredo zvečer. Ker bo meja med obema zračnima masama ostra, lahko nastajajo močnejše nevihte.

Prvi koledarski poletni dan bi lahko tako bil moker in mrzel.

Po mokrem juniju zelo vroč julij?

A meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved pravijo, da je bil običajno po tako mokrem juniju, osrednji poletni mesec julij bolj suh. To tudi nakazuje začetek indijskega monsuna, ki bi moral zračne tokove pognati proti severu in lahko poveča pogostost vročinskih valov nad nami in Sredozemljem. Taki sistemi, da pride do učinka nad južno Evropo, lahko trajajo tudi cel mesec. 

Naslednji teden se naužijte sonca

Danes bo sprva še spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, popoldne se bo ponekod delno zjasnilo, zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 13 °C in 18 °C, na Primorskem do 22 °C.

V petek bo po hladnem jutru čez dan večinoma sončno in topleje, ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C. V soboto bo večinoma sončno in še topleje, v zahodnem hribovitem svetu pa bo več spremenljive oblačnosti, ni izključena kakšna ploha v popoldanskem času, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 20 °C, drugod med 23 °C in 28 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne bodo zlasti na severu nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 22 °C, drugod med 24 °C in 29 °C. V ponedeljek bo večinoma sončno, popoldne lahko nastane kakšna krajevna ploha ali nevihta, večja verjetnost na severu, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C, še pravijo meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved.