Blokada nad Skandinavijo bo dokončno oslabela ob spustu obsežne arktične doline, ki se bo spuščala proti Sredozemlju. Ob višinskem ciklonu nad Portugalsko se bo postopno krepil nad Sredozemljem in južno Evropo afriški anticiklon. Ob bolj suhi zračni masi bodo temperature pri nas iz dneva v dan nekoliko višje in bodo v nedeljo marsikje v vzhodni Sloveniji lahko dosegle tudi 30 °C, poroča Gregor Skok za Ciklon.si. 

Obeti

Jutri bo sončno z majhno verjetnostjo krajevnih ploh, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. V petek bo večinoma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte spet bolj pogoste, najvišje temperature bodo med 24 °C in 28 °C. V soboto bo večinoma sončno, popoldne bodo ponekod krajevne plohe in nevihte, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C. V nedeljo bo večinoma sončno, na nebu bo precej visoke koprenaste oblačnosti, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 31 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, največ sončnega vremena bo na vzhodu, v zahodni Sloveniji bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na vzhodu do 28 °C.

 

Nevarnost novih poplav

"V preteklih dneh smo gledali kar velike skoke v izračunih, evropski model je imel nekajkrat vdore po vzhodni strani Alp, ki prinesejo za nas večjo ohladitev in manj padavin, nato spet po zahodni strani, ki prinesejo več padavin, brez večje ohladitve. Očitno bo zmagala druga možnost, ki je bolj nevarna za nove poplave. Vemo, kaj se je dogajalo v Radencih in Gornji Radgoni, kjer so bile obsežne poplave in tole suho vreme bo več kot dobrodošlo pred novim valom padavin, ki prihaja s ponedeljkom," piše Skok.

PNA indeks bo postal močno pozitiven, podobno kot leta 2020 ob podobnem času. Takrat so pisali, da se bo proti vzhodnemu delu ZDA začela poglabljati globoka dolina, tudi tokrat ne bo nič drugače. Zato se bo na drugi strani nad severnim delom Atlantika začel krepiti greben z visokim zračnim pritiskom, dolina s polarnim zrakom pa se bo začela hitro spuščati proti zahodnemu delu Sredozemlja. Oba sistema se bosta združila in počasi potovala proti vzhodu.

Hladnejši zrak nas bo dosegel v sredo ali v četrtek

Najbolj konstanten pri izračunih je bil spet AIFS, vetrovi bodo v nedeljo potegnili od jugozahoda, s približevanjem višinske doline proti območju Alp pa bo vreme od ponedeljka 10.junija postalo spet bolj nestanovitno. Po tem izračunu bo ta prehod precej počasen in pod strženom bomo več dni, kar pomeni da bomo spet vstopili v daljše obdobje nestanovitnega vremena.

Hladnejši zrak nas bo verjetno dosegel v sredo oz. četrtek ko nas bo dosegla os višinske doline in temperature bi se lahko spustile na aprilske vrednosti. Če pogledamo drugo dekado skupinskega izračuna vidimo, nad območjem Alp, Zahodno Evropo in delom Skandinavije negativne temperaturne anomalije, kar pomeni da je ohladitev in poslabšanje, ki sledi s ponedeljkom precej verjetna, zaključi Skok.