Kot je povedala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19, je vlada namreč na današnji seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu ter obveznost tedenskega testiranja predvidela tudi za študente. Tudi tedensko testiranje študentov bo financirano iz državnega proračuna, je pojasnila.

Spremembe tudi pri izvajanju športnih programov

Vlada je po njenih besedah sprejela tudi spremembe odloka, ki ureja začasne omejitve pri izvajanju športnih programov. Vsi udeleženci športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, bodo tako morali po novem izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Vsi trije odloki bodo v veljavo stopili naslednji dan po objavi v uradnem listu in veljajo do 5. septembra.

Prav tako je vlada dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19. Poleg dosedanjih petih izjem (mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti) bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen tudi osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje, je povedala Bratuša.

Do brezplačnega testiranja upravičeni še osebni asistenti in gasilci

Vlada je danes spremenila tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. K dosedanjim skupinam, ki so upravičene do brezplačnega testiranja, se dodaja še osebne asistente, ki pri izvajalcih osebne asistence izvajajo osebno asistenco v skladu z zakonom, ki ureja osebno asistenco, in pa gasilce.

Do 5. septembra pa je vlada podaljšala veljavnost odlokov, ki se nanašajo na omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, na omejitve ponujanja kulturnih storitev, na omejitve vezane na kolektivno uresničevanja verske svobode, zbiranje ljudi, pa tudi na izvajanje ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, javni prevoz in namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.