Na 7. konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji na kateri je sodeloval tudi Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, je po poročanju portala 24ur pojasnil, da je pedagoška stroka na šolsko leto pripravljena. Modeli, ki niso več neznanka za šolski prostor, so okvir, ki ga ravnatelji s kolektivom prenesejo v šolski prostor, je pojasnil. Šolsko leto se bo tako začelo z modelom B, je še enkrat poudaril in izrazil upanje, da bo ta model možno čim dalj časa uporabljati.

Otroci do petega razreda se ne bi več izobraževali na daljavo

Cilj namreč je, da se izobraževanje vrši v šolah, kamor tudi sodi. “Prizadevali si bomo, da se prva triada, vse do petega razreda, na daljavo ne bi več izobraževala,” je pojasnil. Spremljali bomo, kaj se dogaja na posameznih šolah, in potem ukrepali z napotitvijo posameznikov v karanteno, je še povedal Orehovec.

Odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, ki je bil v uradnem listu objavljen v petek in je začel veljati danes, določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, so zapisali.

Odlok velja do vključno 29. avgusta.

Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom, so še pojasnili v sporočilu za javnost in dodali, da pa izpolnjevanje pogoja ni potrebno, če se otroka prevzame pred vhodom v stavbo zavoda.

Trenutni odlok govori o tem, da starejši od 15 let, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, ne morejo vstopati v prostor vrtca ali šole, zato po poročanju portala 24ur predlagajo, da tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, oddajo otroka na vhodu v stavbo, torej da ne vstopajo v prostore vrtca in šole.

V skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Izpolnjevanje pogoja PCT pa ni potrebno, če se otroka prevzame pred vhodom vrtca, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport danes pojasnilo na spletni strani. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec in minister za zdravje Janez Poklukar sta sicer na petkovi novinarski konferenci zagotavljala, da za svojce vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila.