Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je danes podprl predlog vlade za priznanje neodvisnosti in suverenosti Palestine. Za sklep je glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS.

Zaradi referenduma postopek preložen za vsaj 30 dni

Podporo sklepu o priznanju Palestine so v šesturni razpravi napovedali v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda, SD in Levica, na drugi strani pa so razloge proti nizali poslanci SDS in NSi. Vladi oziroma koaliciji so očitali, da je predlog vložila tik pred evropskimi volitvami, in ga označili za predvolilni manever.

Izpostavljali so tudi, da za priznanje Palestine niso izpolnjeni pogoji, ter opozorili, da vlada ni pretehtala posledic, ki jih bo imel za odnose med Slovenijo in Izraelom. Tako poslanci SDS kot NSi so opozarjali, da ni pravi trenutek, da Slovenija podpre Palestino, tudi zato, ker nima legitimnega vodstva.

Poslanci iz vrst koalicijskih strank so na drugi strani poudarjali pomen čimprejšnjega priznanja Palestine, tudi v luči vprašanja bodočih mirovnih pogajanj, ki bodo lahko produktivna le, če se bosta pogajala enakovredna partnerja.

Največja opozicijska stranka SDS je tik pred sejo vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, kar bo za vsaj 30 dni odložilo sprva za torek načrtovano odločanje na izredni seji državnega zbora. Poslanci bodo v torek na seji sicer opravili razpravo o sklepu vlade za priznanje, ne bodo pa glasovali o njem.

Koalicija kritična do predloga SDS

Vladajoča koalicija je bila danes kritična do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Potezo je označila kot pričakovano in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem Palestine prispevala k miru v Gazi in pritisnila na izraelsko oblast, naj sede za pogajalsko mizo.

"Če ima kdo iskren namen zagovarjati mir, potem mora zagovarjati tudi rešitev dveh držav. Ko vidimo, da imamo že več kot 36.000 ubitih ljudi v Gazi, da divjata morija in stradanje, si ne znam predstavljati, kako lahko slovenska družba sprejme to, da zavlačujemo," je pred zasedanjem odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na katerem trenutno razpravljajo o sklepu glede priznanja Palestine, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ob tem se je vprašala, ali gre pri odločitvi SDS za morebitno naklonjenost trenutni izraelski oblasti, ki se po mnenju ministrice ni pripravljena zares pogajati ne za trajno premirje, ne za izpustitev talcev, kot tudi ne za okrepitev humanitarne pomoči. "Skrajni čas je, da Slovenija prizna Palestino kot suvereno in neodvisno državo," je nadaljevala in ponovila, da bi Slovenija s priznanjem pritisnila na izraelsko oblast, da naj sede za pogajalsko mizo, in Palestincem poslala sporočilo, da niso sami.

"Takšno blokiranje s strani SDS seveda ni presenetljivo, ampak zelo verjetno govori veliko o tem, s kakšno ceno prihaja tista značka Izraela, s katero Janez Janša hodi okoli," pa je pred zasedanjem OZP izjavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec in opozoril, da se vlada že cel mandat sooča s podobnimi blokadami.

STA