Zaradi togih ukrepov in posledično pičlega zaslužka, je vedno več odhajanja delavcev iz gostinske panoge. Poslovni sestanki in malice v zaprtih prostorih so brez omejitev, zakaj bi torej vsi ostali morali vstopati pod PCT pogoji, se sprašujejo pri sindikatu.
Ponavljajoče jemanje brisov iz nosu je neživljenjsko
Potem ko so bili delavci iz te dejavnosti zaradi vladnih odlokov primorani biti doma osem ali še več mesecev, zdaj pa se postopoma vračajo nazaj na delo, se sindikatu tedensko testiranje na način jemanja brisa iz nosu zdi neživljenjsko.
Poklukarja so v današnje dopisu pozvali, naj se, če je testiranje obvezno, omogoči več vrst testiranja. Zavedajo se sicer, da se samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla izvajajo le izjemoma, a pričakujejo, da bodo omogočeni tudi delavkam in delavcem v gostinstvu in turizmu.
Gostinci se zavedajo, da se samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla izvajajo le izjemoma, a pričakujejo, da bodo omogočeni tudi delavkam in delavcem v gostinstvu in turizmu.
Kot izpostavljajo v sindikatu, imajo slednji trenutno poleg težkih pogojev dela še dodatne obremenitve zaradi osem- in večurnega nošenja mask, v poletnih mesecih tudi vročine 40 in več stopinj C, nenehnega razkuževanja za gosti in opozarjanja gostov na pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
Na Hrvaškem PCT ni pogoj za vstop v lokal, zakaj je pri nas še zmeraj?
“Z upoštevanjem našega predloga, boste tudi odgovorni in odločujoči v naši državi pokazali, da vam vendarle ni vseeno, kar vam sporočamo z delavci,” so zapisali.
V sindikatu so ob tem še vedno mnenja, da je omejevanje zadrževanja v notranjih prostorih gostinskih lokalov s pogojem PCT neživljenjsko in brez strokovne utemeljitve, manjšim subjektom pa povzroča dodatno škodo in oviro pri ponovnem zagonu.
V sindikatu so ob tem še vedno mnenja, da je omejevanje zadrževanja v notranjih prostorih gostinskih lokalov s pogojem PCT neživljenjsko in brez strokovne utemeljitve, manjšim subjektom pa povzroča dodatno škodo in oviro pri ponovnem zagonu. Spomnili so, da pri gostincih na Hrvaškem pogoj PCT za vstop v notranjost lokalov ni potreben, zato od Poklukarja pričakujejo pojasnilo, zakaj je ta potreben v Sloveniji.
Po mnenju sindikata pa v dejavnosti gostinstva in turizma postaja vse bolj zaskrbljujoče tudi dejstvo, da “delavke in delavci iz te panoge odhajajo, se prezaposlujejo v drugih storitvenih dejavnostih, kjer so boljši delovni pogoji in kjer ne rabijo nositi mask po 13 ur dnevno”. Kot so pojasnili, od ministra ne pričakujejo nemogočega, pričakujejo pa, da jih bo nekdo upošteval, saj okrevanje dejavnosti brez ustreznega kadra ne bo mogoče.
Še vedno so dovoljeni v notranjih prostorih gostiln brez vseh dokazil poslovni sestanki in srečanja ter prehranjevanje delavcev, ne smemo pa na malico ali kosilo brez dokazil vsi ostali državljani!
Opozorili so tudi na omejitve, ki se jim zdijo diskriminatorne. “Še vedno so dovoljeni v notranjih prostorih gostiln brez vseh dokazil poslovni sestanki in srečanja ter prehranjevanje delavcev, katerih družba ima z gostincem sklenjen poslovni dogovor (čeprav so iz različnih gospodinjstev). Ne smemo pa na malico ali kosilo brez dokazil vsi ostali državljani!,” so podčrtali.
STA