“Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršenkoli način vmeša v pore našega družinskega življenja, zato sem sprejel odločitev, da odstopam od kandidature za predsednika,” je dejal Bezenšek.

Glasbenik Gregor Bezenšek je odstopil od kandidature za predsednika republike. Kot je danes dejal, se zadnje čase nanj zaradi kandidature zgrinjajo “izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje“. Kakšne, ni želel pojasnjevati, v volilnem štabu pa napovedujejo, da bodo po potrebi ukrepali tudi preko uradnih institucij.

Na DVK prišel v spremstvu varostnikov

Močno obsojam in odločno nasprotujem kakršnemu koli sovražnemu govoru in kakršni koli agresiji,” je v izjavi za medije po umiku soglasja h kandidaturi dejal Bezenšek. Predvsem v zadnjem tednu je bil, kot je še pojasnil, deležen agresivnih in neposrednih groženj, na tem mestu pa je zanj “meja jasno in glasno prekoračena“.

Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršenkoli način vmeša v pore našega družinskega življenja, zato sem sprejel odločitev, da odstopam od kandidature za predsednika,” je še dodal Bezenšek, ki je sicer danes na Državno volilno komisijo (DVK) prišel v spremstvu varnostnikov.

Grožnje bi naj jemali zelo resno

Za kakšne grožnje točno je šlo, v Bezenškovem volilnem štabu še ne želijo pojasnjevati, vodja Nejc Jelen je danes zgolj potrdil, da so te šle tudi “v smeri fizičnega nasilja, eliminacije“. Kot je še dodal, grožnje jemljejo zelo resno, po potrebi pa bodo tudi ustrezno ukrepali pri za to pristojnih uradnih institucijah.

Bezenšek je bil sicer prvi kandidat, ki je uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, to je storil že 13. septembra. Kot neodvisnega kandidata ga je podprlo 5673 volivcev. DVK je njegovo kandidaturo že potrdila, sedaj pa se je odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.

Po pojasnilih DVK gre doslej za prvi primer, ko je kandidat umaknil soglasje k že potrjeni kandidaturi. Rok za umik soglasja h kandidatur za predsednika republike se sicer izteče danes, DVK pa bo v torek še opravila žreb vrstnega reda kandidatur, kot bo zapisan na glasovnici.

Predsedniška bitka bo med sedmimi kandidati

Kot kaže, bodo tako volivci 23. oktobra v prvem krogu predsedniških volitev izbirali med sedmimi kandidati: poslancem NSi Janezom Ciglerjem Kraljem, kočevskim županom in kandidatom Vesne Vladimirjem Prebiličem, poslancem SDS, ki sicer kandidira s podpisi volivcev Anžetom Logarjem, pravnico Natašo Pirc Musar, poslancem Levice Miho Kordišem, evropskim poslancem, sicer skupnim kandidatom SD in Gibanja Svoboda, Milanom Brglezom in ginekologinjo, kandidatko Resni.ce Sabino Senčar.

Ali bo izrazil podporo kateremu izmed sedmerice preostalih kandidatov, Bezenšek danes ni želel komentirati.

STA