Najemni trg v Sloveniji je majhen, prenasičen in nereguliran, zato so cene previsoke, bivanje pa zaradi kratkoročnih pogodb negotovo in nepredvidljivo. Ker država področje zanemarja, točnih uradnih podatkov o najemninah ni, a neodvisne raziskave iz leta 2018 kažejo, da so več kot 40 odstotkom najemnic in najemnikov v Ljubljani stroški bivanja predstavljali veliko ali zelo veliko breme, mnogim pa se je najemnina v zadnjih letih še povišala. Poleg tega jih je imela več kot polovica pogodbo, ki je krajša od enega leta, kar skoraj povsem onemogoča stabilno bivanje,” so v današnjem sporočilu opozorili v zavodu Danes je nov dan.

Brez ozaveščanja o pravicah najemnikov in najemnic

Ozaveščanja o pravicah najemnic in najemnikov v javnosti skorajda ni, kar vodi v še hujše stiske, poudarjajo in dodajajo, da so “strah, obup, negotovost, brez izbire in občutek nemoči besede, s katerimi (najemniki in najemnice) pogosto opisujejo svojo izkušnjo bivanja”.

Zato sta Danes je nov dan ter Inštitut za študije stanovanj in prostora razvila spletno mesto Najemniški SOS na naslovu https://najemniski-sos.si/, kjer lahko najemniki spoznajo svoje pravice, poiščejo odgovore na najpogostejša vprašanja ter zastavijo vprašanja in tako prispevajo k zbiranju uporabnih informacij.

Hkrati lahko delijo tudi svoje izkušnje in pokažejo, da njihove težave niso redkost, ampak stalnica najemnega trga.

Organizaciji želita s tem prispevati h grajenju najemniške skupnosti in v prvi vrsti poskrbeti za ustrezno informiranost, ki je ključen korak k izboljšanju stanja na najemnem trgu. Obenem pa je cilj spletnega mesta tudi združiti glas najemnic in najemnikov ter tako pritisniti na politične funkcionarje in poskrbeti, da se v javnosti začnemo pogovarjati o najemniških stiskah ter sprejemati konkretne odločitve, ki jih bodo pomagale lajšati,” so navedli v zavodu.