Poletje je čas, ko nam vremenske razmere dopuščajo, da se na večerno druženje nemara podamo tudi s kolesom, da nam ni potrebno iskati parkirnega mesta, spremljati voznega reda avtobusa ali seči malo globlje v žep za plačilo TAXI službe.

Alkohola je hitro preveč

Druženje pa pogosto spremlja tudi alkohol in če je veselja veliko, je alkohola hitro preveč. Seveda vas tudi opita vožnja s kolesom lahko precej stane, verjetno pa ste v kaki globoki debati že kdaj slišali, da vam lahko uradna oseba, ki vas v tem primeru legitimira, odvzame vozniško dovoljenje.

Na policijo smo trditev preverili: “Vozniško dovoljenje se začasno odvzame samo vozniku motornega vozila, kar kolesar ni,” so pojasnili.

Vozniško dovoljenje se začasno odvzame samo vozniku motornega vozila, kar kolesar ni.

Tudi kazenskih točk, ki jih boste prejeli, če ste za volanom “napihali” dovolj, na kolesu ne morete dobiti: “Vozniku kolesa se ne izreče stranske sankcije kazenskih točk.”

Prekršek na kolesu se kaznuje z visoko globo

To pa ne pomeni, da vam policist ne more izročiti testa alkoholiziranosti in vas, v primeru, da ste pregloboko pogledali v kozarec, tudi izdatno kaznovati. Višino kazni in način kaznovanja določa Zakon o pravilih v cestnem prometu (ZPrCP).

Globe za prekršek vožnje pod vplivom alkohola so enako visoke kot za voznike motornih vozil in so odvisne od stopnje alkoholiziranosti. Globe za vožnjo pod vplivom alkohola se gibljejo od 300 eur do 1200 eur, odvisno od ugotovljene stopnje alkoholiziranosti pri vozniku kolesa.”

Ob zapisani globi policisti kolesarju pod vplivom alkohola vedno prepovedo tudi nadaljnjo vožnjo. Kot za volanom, pa je višina kazni za krmilom kolesa tudi odvisna od stopnje opitosti.

V prometu odgovorno

Dejstvo, da opiti na kolesu vozniškega dovoljenja za avto torej ne morete izgubiti, naj vas ne opogumi, da bi v takem stanju sedli na kolo. Kot udeleženec v prometu ste na kolesu še bolj ranljivi kot v avtomobilu, seveda pa veliko nevarnost predstavljate ostalim udeležencem. Ko se glava enkrat ohladi, se je potrebno pogledati v ogledalo in krivda za povzročitev kakršne koli nesreče vas bo spremljala celo življenje. Policisti medtem opozarjajo, da so v zadnjem času zabeležili občutno rast nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani kolesarji, opozorilo zato nikakor ni odveč.

Najvarnejši način prevoza v opitem stanju je še zmeraj voznik TAXIja, “0,0 prijatelj” ali pa odločen NE kozarčku rujnega.