Meteorologi vremenarskega portala Neurje.si napovedujejo, da se temperatura v prihodnjih dneh ne bo kaj bistveno spremenila – še naprej bo nad dolgoletnim povprečjem, kar pomeni, da bo mesec februar najtoplejši v zgodovini modernih meritev 1991-2020.

Kot so na omenjenem portalu napovedali ob sneženju 19. januarja, bo takratno sneženje vrhunec zime glede na trend in stanja polarnega vrtinca. "Zime ni na vidiku in z gotovostjo lahko pritrdimo, da kakih večjih zimskih vdorov hladnega zraka ne bo za pričakovati, saj se tudi v prvi dekadi marca nakazujejo nadpovprečno visoke temperature pod vplivom južnih, jugozahodnih ter zahodnih zračnih tokov. Ciklonska območja, ki se bodo formirala na zahodu bodo tako polarne zračne mase potisnila daleč stran od naših krajev," so razložili.

Za prvi teden v marcu sicer napovedujejo, da bo precej deževen, saj bo nad Sredozemljem proti koncu februarja nastal sekundaren ciklon, ki bo glavnino padavin zaradi lociranosti prinesel prav Italiji. V tem “paketu” bomo tudi mi do naslednjega petka preko južnih tokov prejeli kar nekaj padavin. Zaradi plitvega ciklonskega območja in izrazitih vetrov lahko računamo na prvo letošnjo večjo pošiljko saharskega peska – 29.2. Ob prisotnem deževju bo tako marsikateri jekleni konjiček potreben obiska pralnice. Ob močnem južnem vetru lahko pričakujemo tudi višje temperature.

Danes bo še pihal jugozahodni veter

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Več oblakov bo na zahodu, kjer bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Pihal bo jugozahodni veter, vendar opozorilo ARSO za močnejše sunke več ne velja. Najvišje temperature bodo od 9 do 14, v Mariboru in okolici okoli 13 °C.

Jutri bo na vzhodu deloma jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo še nastalo nekaj ploh. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, pri nas okoli 2, najvišje dnevne od 10 do 14, v naših krajih okoli 11 °C, napovedujejo na ARSO.

V ponedeljek bo sprva precej jasno z nekaj megle po nižinah, čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. V torek bo oblačno, v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo.