Po 2 mesecih razmeroma spremenljivega vremena končno prihaja sprememba. Čaka nas daljše obdobje razmeroma suhega vremena, v naslednjem tednu pa že prihaja prvi vročinski val tega poletja, napovedujejo meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved.

Najbolj vroče bo v sredo in petek

Najbolj vroča bosta sreda in petek, modeli kažejo takrat zelo močan in intenziven afriški anticiklon. V četrtek povprečne vrednosti padejo zaradi vdora nekoliko hladnejšega zraka s severovzhoda. Temperature čez dan bodo večinoma med 30 °C in 35 °C, največja verjetnost za 35 je na vzhodu Slovenije. Vlažna tla bodo zavirala segrevanje, sicer bi lahko bilo še bolj vroče.

Velja omeniti tudi saharski pesek, ki ga bo v zraku precej med sredo in petkom. Ne bi zgodilo prvič, da bi prah znižal temperaturne maksimume za 3-4 stopinje, ob tem opozarjajo na omenjenem vremenskem portalu.

Temperature bodo vsak dan višje

Jutri bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo zlasti na severu lahko nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. V ponedeljek bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C.

V torek bo sončno in vroče, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 31 °C. V sredo bo sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C.

V četrtek bo sončno in vroče, na nebu bo občasno precej koprenaste visoke oblačnosti, ponekod bo pihal šibak vzhodni do jugovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C.

Sobota bo prinesla osvežitev

"Do kdaj bo trajal vročinski val? Zaenkrat so vroči dnevi v torek in sredo, od četrtka naprej se začnejo med meteorološkimi modeli delati razlike, večina pa jih daje konec vročinskega vala v soboto. V petek zvečer oz. v noči na soboto nas bo dosegla oslabljena vremenska fronta in prinesla osvežitev. V zadnjem tednu je videti, da bomo pretežno pod vplivom severnih do severozahodnih vetrov, kot je videti se nizkotlačni sistemi nahajajo daleč na severu in Italijani že pišejo o fenomenu in azorskem anticiklonu, ki je kraljeval v osemdesetih in devetdesetih letih in so navdušeni. Med azorskim in afriškim anticiklonom je velika razlika, že ima pove iz kje prihajata. Azorski je morski subtropski visokotlačni sistem, afriški pa celinski visokotlačni sistem in je precej bolj vroč. Azorski anticiklon nam bi v zadnjem tednu prinesel prijetne temperature, večinoma med 25 °C in 30 °C," so v napovedi napisali meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved.