Na parlamentarnih volitvah bi po anketi Mediane za časopis Delo zmago slavila SDS, ki bi jo obkrožilo 24,3 odstotka vprašanih, za dobro odstotno točko več kot maja. Gibanje Svoboda bi izbralo 19,5 odstotka vprašanih oz. za dobri dve odstotni točki več kot maja. Sledijo SD, Levica in NSi, ki ji je podpora padla pod štiri odstotke.

Po Barometru bi bila na tretjem mestu SD, ki bi jo izbralo 5,4 odstotka (maja 4,8 odstotka) vprašanih. Sledila pa bi Levica, ki bi jo po tokratnih raziskavi volilo 4,6 odstotka vprašanih (maja 4,8 odstotka).

Največ izgubla NSi

Med parlamentarnimi strankami je v primerjavi s prejšnjim merjenjem največ izgubila NSi, in sicer dve odstotni točki, zanjo bi tokrat glasovalo 3,6 odstotka vprašanih. Tako rekoč enak rezultat, posebno ob upoštevanju intervala zaupanja, pa bi dosegle še Resni.ca (3,5 odstotka), Vesna (3,4 odstotka), SNS (3,2 odstotka) in SLS (3 odstotke). Piratska stranka bi dobila 1,8 odstotka, Naša dežela 0,9 odstotka, Naša prihodnost pa 0,5 odstotka.

Da ne bi volili nobene stranke, je odgovorilo 7,5 odstotka vprašanih, 15,6 odstotka pa je izbralo odgovor ne vem. 1,2 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 1,8 odstotka bi oddalo prazno glasovnico.

Raziskavo je Mediana izvedla od 3. do 6. junija na reprezentativnem vzorcu 734 prebivalcev Slovenije. Kot ugotavlja Delo, pa bi bil v primerjavi z nedeljskimi evropskimi volitvami enak le vrstni red prvih dveh. "Predvsem pri manjših strankah igra veliko vlogo nosilec liste in ta praviloma prinese velik delež glasov," je za Delo komentirala direktorica Mediane Janja Božič Marolt. Po njenih besedah se je pri Vladimirju Prebiliču in Petru Gregorčiču pokazalo, da sta Vesno in SLS potegnila naprej kot dobra in kvalificirana komunikatorja ter odločilno pripomogla k njunemu rezultatu.