Danes bodo najvišje dnevne temperature od 31 do 35, v Mariboru in okolici je predvideno do 31/32 stopinj Celzija. Opozorilo zaradi toplotne obremenitve velja le še danes. V drugem delu noči bo oblačnost od zahoda naraščala, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO). Na Primorskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

Nevihte lahko prinesejo več dežja

Jutri bo spremenljivo oblačno. Padavine z nevihtami bodo že zjutraj zajele zahodne kraje, se dopoldne razširile nad vso Slovenijo in popoldne postopno slabele. Čez dan bo tako spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami. Zapihal bo severovzhodnik. Jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 23 do 28.

Količine padavin bodo od kraja do kraja različne, v povprečju pa bo padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter. Obstaja možnost neviht s posameznimi nalivi, kjer lahko zapade tudi od 40 do 50 mililitrov na kvadratni meter.

Količine padavin bodo od kraja do kraja različne, v povprečju pa bo padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter. Obstaja možnost neviht s posameznimi nalivi, kjer lahko zapade tudi od 40 do 50 mililitrov na kvadratni meter. Bolj kot toča v posameznih delih države meteorologe skrbijo nalivi in sunki vetra, a v nevihtah tudi toča ni redek pojav. Dež bo blagodejno vplival na toplotno obremenitev.

Dež ne bo omilil suše

Padavine bodo zelo dobrodošle tudi na Krasu, kjer se gasilci že več kot teden dni borijo z obsežnim požarom. Toda kot je za STA dejal dežurni meteorolog ARSO Blaž Šter ne bo šlo za takšne količine padavin, da bi na dolgi rok bistveno izboljšale vodne zaloge ali končale sušo. Še vedno je treba skrbno ravnati z vodo, saj dež po Šterovih besedah ne bo bistveno omilil suše. Na večje pošiljke dežja bo treba počakati avgust ali celo september. Vročinskih valov namreč še ni konec, verjetno nas naslednji čaka že v začetku avgusta, je dodal dežurni meteorolog.

Naslednji teden nov vročinski val?

V nadaljevanju tedna bodo do sobote temperature iz dneva v dan postopoma višje. V Mariboru so najvišje temperature, in sicer 31 stopinj Celzija, napovedane za petek. Nov vpliv vremenske motnje z nekoliko bolj obilnimi padavinami pa se predvidoma pričakuje v soboto. Naslednji teden bi naj sledil nov vročinski val.