Na današnji izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo je Jelko Kacin poudaril pomembnost samoizolacije za vse državljane.

Na današnji izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo je Jelko Kacin poudaril pomembnost samoizolacije za vse državljane. “Če želimo, da naš zdravstveni sistem vzdrži v naslednjih tednih, je samoizolacija in upoštevanje drugih pravil ključno.” Zlasti na udaru so domovi za starejše, saj gre za najbolj občutljiv del populacije. “V bolnišnicah imamo že 90 ljudi, 25 na intenzivni negi. Velika večina potrebuje umetno predihavanje,” je še povedal. Število smrtnih žrtev zaradi covid-19 se od včeraj do danes sicer ni spremenilo in ostaja pri številu devet.

“Pamet v roke in hormone za nekaj časa na stran. Časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj. Bodimo disciplinirani do sebe in do drugih. Ključni zaščitni ukrep ostaja samoizolacija. Izogibanje stikov v največji možni meri. Dosledno upoštevanje varne razdalje med ljudmi. Vzdrževanje psihofizične kondicije je vsekakor primeren ukrep v boju proti koronavirusu. A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira. Niso ogroženi samo starejši. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah.”

Kot je še dejal Kacin, v Vladi RS trenutno ni okužen nihče, so pa potrdili 3 nove okužbe v blagovnih rezervah.

Vsi domovi z okužbami prejmejo varovalno opremo

V naslednjih dneh bodo potekali intenzivni sestanki in usklajevanja ukrepov, da bi zavarovali varovance v domovih za starejše. Državna sekretarka ministrstva za delo Mateja Ribič, ki je bila nekdaj sama direktorica Doma za starejše Trebnje, je dejala, da je pomemben ukrep stroga prepoved obiskov v vse domove za starejše. Pomoč na domu je prav tako problematična, kljub temu pa socialne oskrbovanke redno poročajo o svojem zdravstvenem stanju in o stanju varovancev.

Vsem domovom, ki imajo potrjen primer okužbe, smo zagotovili varovalno opremo v skladu z razpoložljivimi možnostmi na ravni celotne države,” je še dejala Ribičeva.

Kazen za kršenje karantene 420 evrov 

Glede evakuacije Slovencev iz Španije pa je Kacin dejal, da pripravljajo največji humanitarni “podvig,” ki vključuje državljane petih držav. Poskušajo racionalizirati zračni most. Letalo iz Zagreba bo v Španijo odletelo s španskimi državljani in se vrnilo z državljani Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

V tem trenutku potekata 2 evakuaciji. Letali iz Skopja in iz Prištine sta v zraku in v dobri uri bosta na Brniku. Na nobenem od teh letal ni več kot 5 Slovencev. Vsi bodo dobili odločbo o karanteni. Civilna zaščita in Slovenska policija spremljajo karanteno v Hotelu Paka v Velenju. Če bo prišlo do kakršnekoli kršitve, bodo ukrepali. Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev.