Slovenija

FOTO: Tudi v Mariboru in okolici največ zasedenih gnezd, poletelo pa je manj mladičev

Damjan Veršič, 01.08.23 ob 03:50

Letos je v Sloveniji gnezdilo 300 parov štorkelj, dobršen del prav na širšem območju Maribora.

FOTO: Tudi v Mariboru in okolici največ zasedenih gnezd, poletelo pa je manj mladičev

Letos zaznamujemo 25. obletnico popisa bele štorklje v Sloveniji. Ob tem jubileju so na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije na Griču pri Klevevžu organizirali prvo srečanje varuhov bele štorklje iz vse Slovenije, ki ga je omogočila družba Elektro Ljubljana. Na dogodku so prvič predstavili rezultate že 25. zaporednega popisa bele štorklje v Sloveniji, ki so rekordni.

Letos je v Sloveniji gnezdilo največ parov doslej

V času letošnjega popisa je popisovalce spremljal občutek, da je letos posebno leto. Bele štorklje so namreč zasedale tudi gnezda, ki so bila po 10 let prazna in neobiskana. Na določenih območjih po Sloveniji so lahko opazovali jate do 70 osebkov belih štorkelj. “To so prizori, ki jih sicer običajno vidimo jeseni, ko se štorklje združujejo v jate in odpravljajo na selitev,” so povedali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

FOTO: Urša Gajšek

Občutek ni bil lažen, prav na 25. obletnico vseslovenskega popisa beležimo rekordno zasedenost gnezd. Pri nas je gnezdilo kar 300 parov. To je 31 parov več, kot jih je gnezdilo lansko leto, ko smo ravno tako dosegli nov rekord – 269 gnezdečih parov. Kljub rekordni zasedenosti pa je bil gnezditveni uspeh, torej število mladičev, ki so poleteli, povprečen. Letos je poletelo 473 mladičev. Največ mladičev je poletelo leta 2020, 596.

Na gnezditveni uspeh bele štorklje v veliki meri vpliva vreme, predvsem v maju. V tem obdobju mladiči še nimajo razvite lastne termoregulacije, zato jih v letih, ko je v maju hladno in deževno vreme, veliko pogine. V takem vremenu imajo bele štorklje tudi nekaj težav pri zagotavljanju zadostne količine hrane za mladiče, zato lahko kakšnega izvržejo iz gnezda, da povečajo verjetnost preživetja ostalih mladičev v gnezdu. Ko so mladiči že večji, ima na njihovo preživetje vreme manjši vpliv. Kljub vsem uničujočim neurjem, ki so v zadnjih tednih divjala po Sloveniji, je velika večina mladičev uspešno poletela.

V 25. letih je iz slovenskih gnezd poletelo skupaj 11.107 mladičev. Samo eno gnezdo je bilo uspešno vseh 25 let. To je gnezdo v Sinji Gorici na Ljubljanskem barju, iz katerega so prav vsa leta poleteli mladiči. Skupaj kar 75, v povprečju trije na leto. Največje število mladičev naenkrat v gnezdu je bilo šest, in sicer se je to zgodilo leta 2014 na gnezdu v Novi vasi na Blokah. Najbolj nenavadne lokacije gnezd so bile sirena gasilskega doma, nosilec avtocestne table in mobitelova antena. Najbolj severozahodno gnezdo v Sloveniji je na smreki na Bledu, najbolj jugozahodno pa v Ilirski Bistrici. Obe gnezdi je letos povsem razdejalo neurje. Močna neurja so postala nova nevarnost za štorklje pri nas, a na srečo so varuhi štorkelj rešili obe gnezdi in so uspešno nadaljevale z gnezdenjem.

Na širšem mariborskem območju je populacija bele štorklje stabilna

Na širšem območju Maribora prebiva dobršen del populacije bele štorklje v Sloveniji. Na tem območju je populacija bele štorklje stabilna. V dravski ravnini, v Slovenskih goricah in Dravinjskih goricah skupaj je v 25. letih vsako leto gnezdilo od 69 do 98 parov, število pa z leti niha.

“Kot na območju celotne Slovenije, tudi na tem območju letos beležimo največ zasedenih gnezd (98). Dobro zasedenost beležimo še v letu 2020 (96) in 2004 in 2017, ko je gnezdilo 95 parov. Največ mladičev je na tem območju poletelo lani, to je 221, letos pa je povprečno leto – poletelo je 137 mladičev,” so povedali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Lovrenc na Dravskem polju

Večina štorkelj gnezdi na daljnovodnih drogovih, nekaj na dimnikih. Ponekod so si izbrale tudi bolj »eksotične« lokacije, npr. vrh silosa (Spodnji Velovlek).

Spodnji Velovlek 2021