Slovenija

FOTO: Le še dober teden do sejma Agra, odprla ga bo predsednica države

Damjan Veršič, 18.08.23 ob 13:07

Na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo v soboto, 26. avgusta, začel 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.

FOTO: Le še dober teden do sejma Agra, odprla ga bo predsednica države

Le še dober teden nas loči do največjega sejemskega dogodka v severovzhodni Sloveniji. 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra bo v Gornji Radgoni od 26. do 31. avgusta s 1700 razstavljavci iz 35 sodelujočih držav na skupaj 70.950 m2 razstavnih površin ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali bo predstavil vrhunske rejske dosežke in vabil s sonaravnimi praksami in strokovnimi nasveti v sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil z najboljšimi kmetijskimi pridelki, prehrano in vini poslovno uspešnemu in prijateljskemu druženju.

Vrhunski domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

Janez Erjavec: Agra želi zgraditi spomenik slovenskemu kmetijstvu in naravi

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, je povedal, da bodo eden izmed poudarkov sejma klimatske spremembe. “Mislim, da moramo v prihodnje spremeniti stvari na področju prostorskega načrtovanja in vzdrževanja. Globalni svet je tako povezan, da vse dobro in slabo pride tudi do nas.” Tudi sejmišče v Gornji Radgoni je bilo nedavno ob obilnih padavinah poplavljeno, tretjina razstavnih površin je bila pod vodo, in to v delu, kjer so gozdno-parkovni in vzorčni nasadi ter hlevski objekti Škoda je, kot je povedal Erjavec, težko oceniti. “Na sejmu ne bomo iskali krivcev in vzrokov za takšno stanje, bomo pa pogledali naprej, da kakšno stvar morda preprečimo.”

Erjavec je še poudaril, da želi Agra zgraditi spomenik slovenskemu kmetijstvu in naravi.

Država partnerica sejma bo Indija

Država partnerica sejma bo tokrat Indija, država z največjim številom prebivalcev na svetu, z bogato tradicijo kmetijske pridelave in proizvodnje živilskih izdelkov. Indija je znana po bogati pridelavi žit, riža, stročnic, sadja, zelenjave, začimb in drugih poljščin. Njihov napredek na področju kmetijske tehnologije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme, pomeni pomemben prispevek k učinkovitosti kmetijskega sektorja. Sodelovanje med Indijo in Slovenijo na sejmu Agra bo tako omogočilo izmenjavo znanja, izkušenj, tehnologij, inovativnih rešitev in trgovinskih priložnosti, kar bo koristno za obe državi in širši evropski prostor. S skupinskimi razstavnimi prostori se bodo predstavile še Bolgarija, Črna Gora, Severna Makedonija, Madžarska, Kosovo, Avstrijska Štajerska, Ukrajina, Senegal, … Letos bo na sejmu ponovno organiziran Dan avstrijske Štajerske, ki bo v sredo.

Boris Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma, je spomnil, da v Indiji leži mesto Agra, ki je daleč naokoli znano po mavzoleju Tadž Mahal. “Ko smo prvič stopili v kontakt z novo veleposlanico Indije, je naprej mislila, da gre za Indijo.”

Med premiernimi dogodki sejma je omenil predstavitev Claasovega kombajna, ki ga bodo v Gornji Radgoni predstavili pred sejmom  agrotehnike v Hannovru. Obiskovalci bodo lahko brezplačno poskusili turško kavo iz največje džezve na svetu, vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov. Skuhali bodo 620 litrov kave.

Sejem Agra v številkah:

• 1700 razstavljavcev
• 35 sodelujočih držav (neposredno 18, zastopanih 17)
• 24.650 m2 razstavnih površin v halah
• 28.000 m2 zunanjih razstavnih površin
• 3.000 m2 razstav živali
• 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža, prireditveni prostor
• razstavni prostor skupaj: 70.950 m2

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije, na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pestro dogajanje in predstavitve svojih članov pripravljata Zadružna zveza Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo predstavila najvidnejša živilska podjetja Slovenije, slovensko sadje in odlične pekovske izdelke. Čebelarska zveza Slovenije bo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizirala promocijo čebelarstva, čebel in shem kakovosti. V okviru Ministrstva za naravne vire in prostor se bo predstavila Skupnost naravnih parkov Slovenije. Prvič bo dejavno in z zanimivimi predstavitvami sodelovalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. V gozdno parkovnem nasadu, strokovnem dogajanju in kot organizator sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov bo aktiven Zavod za gozdove Slovenije.

Ne zamudite razstav živali

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, drobnice ter razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabijo tudi razstava malih živali, rib v ribniku in vrtec malih živali za najmlajše. Predstavljeno bo cikasto govedo, lipicanski konj, slovenski hladnokrvni konj, posavski konj, krškopoljski prašič (zaradi tveganja prašičje kuge brez živih živali), oplemenjena jezersko-solčavska ovca, bovška ovca, istrska pramenka, drežniška koza, štajerska kokoš in kranjska čebela. Pod okriljem KGZS in pod vodstvom strokovnih tajnikov priznanih rejskih organizacij za govedo bodo predstavljene vse pomembnejše pasme govedi, ki jih gojimo v Sloveniji ( šarole, lisasta, rjava in mesne pasme, cika, boškarin, limuzin, črnobela, plemenski biki, telice, biki za pripust, krave dojilje s teleti),, sodelovali pa bodo tudi rejci iz tujine. V nedeljo bo potekal prikaz vodenja teličkov s strani rejskega podmladka. Ponedeljek je tradicionalno dan govedoreje s podelitvijo zvoncev najvišje ocenjenemu govedu iz razstave po posamezni pasmi. Na razstavi konj bodo sodelovale slovenske priznane rejske organizacije, ki predstavljajo pasme: posavski konj, lipicanec, slovenski hladnokrvni konj, haflinger, ljutomerski kasač in bosanski planinski konj.

Marjan Špur s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je poudaril, da brez živali ni življenja, ni kmetovanja in tudi ne hrane. “Kulturno krajino ohranjamo ravno s pomočjo živali, prav tako poseljenost in pridelavo hrane najvišje kakovosti. Na Agri bomo predstavili unikatne živali z genetskimi linijami, ki rejcem prinašajo napredek v obliki mleka in mesa.”

Novost sejma je kozolec toplar

S praktičnimi nasveti bodo postregli praznično urejeni osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, permakulturni center Pomurskega sejma z vzorčnim čebelnjakom in hiško iz slamnatih bal, Povezovalnica pod novim sejemskim kozolcem, gozdno parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji. Letošnja nova pridobitev Pomurskega sejma je tradicionalen lesen kozolec toplar v vzorčnih sejemskih vrtovih. Kozolec zaznamuje slovensko kulturno krajino in je v smislu trajnostne in ekološke gradnje najbolj tipičen primer odnosa do narave in kmetijstva. Z njim na nazoren način prikazujemo problematiko klimatskih sprememb, saj predstavlja primer, kako lahko brez dodatne energije poskrbimo za sušenje in hranjenje kmetijskih pridelkov ter hrambo opreme in strojev. Toplar bo v prihodnje prizorišče predstavitev strokovnih vsebin obiskovalcem sejma. V velikosti šest krat dvanajst metrov bo v pritličju omogočal tematske razstave, v nadstropju pa delavnice in okrogle mize.

Slovenske kmetije in turistične kmetije bodo ponujale regionalne zaščitene izdelke ter obilico avtohtonih dobrot. Projekt Vino Slovenija Gornja Radgona bo v vinarski hali točil vina številnih vinarjev in njihovih združenj. V Vinskem hramu bodo na pokušnjo vina iz Odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona, ob njih pa tudi vina iz ekološko pridelanega grozdja.

Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike

Vsebinski poudarki bodo na mednarodnem letu prosa, mladih v kmetijstvu, inovacijah in digitalizaciji kmetijstva prihodnosti, podnebnih spremembah in vodnih virih, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij, biotski raznovrstnosti, našem gozdnem in lesnem bogastvu, prehranski in energetski samooskrbi ter obnovitvenem kmetijstvu.

Sandra Sedmak, projektna vodja spremljajočih dogodkov na sejmu, dodaja, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano promoviralo poklica kmeta in gozdarja ter ribištvo. “Predstavili bodo projekt košarice za zmanjševanje posledic naraščajoče draginje, prikazovali bodo dobre kmetijske in prehranske prakse in organizirali jutranje srečanje z ministrico in državnimi sekretarji.”

Spremljevalni in družabni program bodo zaznamovali sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekmovanje v vlečenju vrvi in številna druga stanovska srečanja.

Tekmovanja:

• šahovski turnir (sobota, 10.00)
• 23. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov (nedelja, 10.00)
• tekmovanje v vlečenje vrvi
• tekmovanje v plesanju polke
• plesanje maskot

Družabne prireditve:

• srečanje mladih kmetov in podeželske mladine (sobota, nedelja)
• srečanje kmečkih žena in deklet
• srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo (torek)
• srečanje Združenja slovenskega reda vitezov vina (torek)
• srečanje sommelierjev (torek)
• vodene pokušnje vin z ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2023 z Majo Pečarič, Vinsko kraljico Slovenije 2023
• strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali (vse dni)
• 13. srečanje starodobnih traktorjev Steyr (četrtek)

Otroški kotiček vabi v halo D1 (prašičerejski paviljon) in v halo D2 (hlev avtohtonih živali). Razen v otroških vrtcih in delavnicah bodo lahko najmlajši uživali v lunaparku in ob napihljivih igralih.

Vsi obiskovalci bodo lahko sodelovali v nagradni igri, ki jo pripravlja Relax turizem. Prva nagrada je brezplačno potovanje za 1 osebo neverjetna Indija, 2 nagrada je New York s slovenskim pridihom 3 nagrada pa kulinarično popotovanje po Makedoniji. V agenciji Tourism Slovenia so pripravili zanimive nagradne igre. Glavne nagrade so Tematske dogodivščine za otroke od 6 -12 let, kjer lahko odkrivajo bisere slovenske obale, Piranske pešpoti z degustacijami in pa nočitev v Bovcu.

Vstopnice so cenejše v spletnem nakupu

Od 26. do 31. avgusta bo sejem za obiskovalce odprt med 9.00 in 18.00 uro, v spletnem nakupu je vstopnico mogoče kupiti po ugodnejši ceni. Na voljo so sicer tudi ugodnejše družinske vstopnice, vstopnice za dijake in študente, za upokojence, … Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. Parkiranje bo brezplačno.

Sejem Agra bo ob prisotnosti številnih visokih domačih in tujih političnih in gospodarskih predstavnikov prihodnjo soboto odprla ter goste slavnostno nagovorila Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.