Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je po protestni vožnji okoli 60 traktoristov po Gornji Radgoni ministru prebral zahteve kmetov. Ti se ne strinjajo s predlogom strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 in poudarjajo, da mora slovensko kmetijstvo temeljiti na trajnostni družinski kmetiji, ki daje socialno, okoljsko in gospodarsko varnost družini.

Kmetje zahtevajo jasno opredelitev pravega kmeta, upravičenca do sredstev skupne kmetijske politike, ter da se kmetijstvu namenjeni denar v celoti obdrži v kmetijstvu. Nasprotujejo tudi prenosu 150 milijonov evrov sredstev iz prvega stebra neposrednih plačil v drugi steber kmetijske politike, kjer je denar za projekte in naložbe.

Zahtevajo dodatna sredstva

Od ministrstva zahtevajo, da zagotovi dodatnih 150 milijonov evrov iz nacionalnih sredstev ali drugih virov, ker je kmetijstvo temelj razvoja vsega preostalega gospodarstva in turizma. Zahtevajo tudi omejitev dohodkovnega plačila za trajnost, torej plačilnih pravic na 100.000 evrov, in začetek postopnega zniževanja plačil nad 60.000 evrov.

Foto: Facebook Vera Granfol

Pri naložbenih ukrepih zahtevajo uvedbo pavšalnih zneskov ter obvezno izenačitev pravnih in fizičnih oseb pri najvišjem možnem prejetem znesku na programsko obdobje na 500.000 evrov.

Pričakujejo več podpore za mlade kmete, dovolj denarja za medgeneracijsko sodelovanje, jasna izhodišča za osnovne definicije in izračune za plačila, da jih bodo znali primerno ovrednotiti, pa tudi realne pogoje pri ukrepih za ekološko kmetovanje in dovolj denarja za dobrobit živali.

Podgoršek je kmetom dejal, da razume njihove predloge. Zagotovil je, da odgovori na vprašanja oziroma odločitve ne bodo politični, pač pa sprejeti na podlagi dejanskih kazalnikov in izračunov.

“Zato je zelo pomembno, da o strateškem načrtu skupaj iščemo rešitve in obljubim vam, da se bomo usklajevali, če bo potrebno, do zadnjega diha,” je sklenil Podgoršek. Zatem sta z Medvedom odšla na predstavitev rezultatov javnega posvetovanja o strateškem načrtu skupne kmetijske politike.

Sindikat so podprli tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije z besedami, da potrebujemo strateški načrt, ki bo kmeta in kmetijo postavil na prvo mesto, saj si bomo le tako lahko zagotovili hrano in obdelano podeželje, poroča STA.