Mario Fafangel je danes predstavil trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji. Povedal je, da se določen delež prebivalstva pač ne bo cepil, tudi to bo treba sprejeti.

Foto: NIJZ, Twitter

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je danes predstavil trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji. Povedal je: “Epidemiologe nas skrbi resigniranost, da gremo v neko prekuževanje, da je to edina pot. Da se bomo vsi okužili, smrti, ki bodo, pa pač bodo.”

Fafangel je dejal, da ima upravljanje epidemije s strahom samo določen rok: “Pomislite na občutke, ki ste jih imeli lani, ko ste šli v trgovino. Zdaj strahu ni več. Ostanejo pa tisti ukrepi, ki jih razumemo, ki jih sprejmemo, ki se nam zdijo smiselni.”

Nekateri se ne bodo cepili, to moramo sprejeti

Fafangel je poudaril, da trenutno res potrebujemo preverjanje PCT pogoja (preboleli, cepljeni, testirani), testiranje in cepljenje: “Če kdo ni opazil, je pandemija. PCT je orodje, ki ga zdaj krvavo rabimo.” Dodal je: “Najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije, za posameznika, za družbo, je cepljenje.”

Fafangel je poudaril, da bi moralo biti testiranje na koronavirus brezplačno in dostopno na vsakem koraku.

Dejal je, da se določen delež populacije pač ne bo cepil: “Iz takšnih in drugačnih razlogov. To moramo razumeti, to moramo sprejeti.” Dodal je: “100-odstotna precepljenost je fatamorgana. Javno zdravje je točno to, da uspemo zaščititi celo populacijo – tiste, ki so se odločili za cepljenje, in tiste, ki se ne bodo.”

Lockdown je le zasilna zavora

Fafangel je v izjavi za medije dejal, da ni seznanjen s tem, kaj piše v novem odloku, ki bo v veljavo stopil s 1. novembrom: “Vem pa, kaj je strokovno smiselno.” Naštel je osnovne ukrepe: “V notranjih prostorih nosimo maske, izogibamo se večjim združevanjem. Ob prvih znakih bolezni se izoliramo, gremo na test. Obvestimo vse svoje stike, da prekinejo verige prenosa, ni treba čakati na klic NIJZ. Imamo tudi aplikacijo Ostani zdrav.”

“Številke, ki jih vidimo danes, se niso generirale 14 dni nazaj. Ni samo naslednjih 14 dni ključnih. Najkrajša inkubacija covida je 2 dni, takrat bomo že videli prve rezultate,” je dejal Fafangel.

Za konec je povedal, da je lockdown sicer zasilna zavora, ni pa rešitev: “Je spet nekaj, v kar si potisnjen, če ne ostane nič drugega. A če bo, naj bo lockdown res za vse, naj ne bo selekcioniran samo za nekatere, sicer je epidemiološko nesmiseln.”