Prihodnje leto 7. junija bo minilo natanko 30 let od prvega in edinega atentata na politika v Sloveniji. Ivan Kramberger, dobrotnik iz Negove in takratni predsedniški kandidat, je v Jurovskem Dolu, zdajšnji občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah, na predvolilnem shodu umrl pod streli, tako je odločilo sodišče, takrat 41-letnega domačina, kmeta in lovca Petra Rotarja. Rotar, ki je še isto noč dejanje na policijski postaji priznal, kasneje pa krivdo zavrnil, je bil v 5-dnevnem sojenju obsojen na 12 let zapora, presedel jih je 9, leta 2019 pa je v 69. letu umrl. Krambergerjeva smrt je sicer zavita v dvome, marsikdo namiguje, da je šlo za politično motivirano “odstranitev” predsedniškega kandidata, ki je osvojil srca ljudskih množic in na predsedniških volitvah leta 1990 dobil skoraj petino glasov (18.5 odstotka).

Živel je skromno in v ospredje postavljal male ljudi

Ivan Kramberger se je rodil 4. maja leta 1936 v Ženjaku pri Benediktu. Sprva se je izučil za dimnikarja, leta 1963 je odšel v Nemčijo, se zaposlil v Duisburgu, kjer najprej dela v tovarni za proizvodnjo bakra, nato najde zaposlitev v dializnem centru, kjer izpopolni in patentira številne stroje za dializo, ki jih podarja bolnišnicam v svoji domovini. Leta 1983 se z ženo Marjeto vrne v Negovo, skupaj s sinovoma iz prejšnje zveze zaživi v hiši ob Negovskem jezeru, kjer odprejo tudi gostilno. Kmalu se rodita še sinova Ivan in Denis.

Številni se ga spominjajo po njegovih govorih na Prešernovem trgu v Ljubljani, knjigah, po bugattiju, izdelanem iz vodovodnih cevi, opici Ančki, …

Ves čas je živel skromno in veliko pozornosti namenjal revnim, odrinjenim, tako imenovanim malim ljudem. Številni se ga spominjajo po njegovih govorih na Prešernovem trgu v Ljubljani, knjigah, po bugattiju, izdelanem iz vodovodnih cevi, opici Ančki, …

Ivan Kramberger ml. pripravlja dokumentarni film o svojem očetu

Sin Ivana Krambergerja, Ivan Kramberger ml., ki je bil v času očetovega umora star šest let, in priznana režiserka Maja Weiss zdaj pripravljata dokumentarni film o dobrotniku iz Negove, katerega rdeča nit bo vpliv in vloga Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije. Film ima pomenljiv naslov Beli bojevnik v črni obleki. Krambergerjev sin nam na vprašanje, zakaj se je odločil za snemanje filma o svojem očetu, odgovori: “Pred več kot desetimi leti je z mano vzpostavila stik Maja Weiss, ki je mojega očeta Ivana Krambergerja prvič srečala v času svojega študija. Ideja je dala scenarij, scenarij pa film.”

Pred več kot desetimi leti je z mano vzpostavila stik Maja Weiss, ki je mojega očeta Ivana Krambergerja prvič srečala v času svojega študija. Ideja je dala scenarij, scenarij pa film.

Ker gre za dokumentarni film, ki prikazuje tudi osamosvojitev Slovenije, je vanj vključenih večina političnih akterjev osamosvojitve Slovenije. “Mimo tragične smrti mojega očeta Ivana Krambergerja ne moremo, vendar to ni rdeča nit filma,” je še dejal Kramberger ml. in dodal, da je snemanje filma, ki je potekalo po poteh in krajih, kjer je deloval njegov oče, že zaključeno.

Ivan Kramberger ml. piše na Fakulteti za državne in evropske študije na Novi Univerzi na programu Mednarodne in diplomatske študije magistrsko delo o svojem očetu

“Sam scenarij za film je v bistvu moje raziskovanje vpliva in vloge Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi, kar je v bistvu tudi tema mojega magistrskega dela,” nam pove sogovornik in doda, da so projekt  prijavili na razpis za pridobitev sofinancerskih sredstev: “Projekt je bil prijavljen na razpis Slovenskega filmskega centra – javne agencije in bil podprt v okviru razpisa za sofinanciranje realizacije na področju slovenskega filma v počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije. Pri realizaciji filma kot koproducent sodeluje tudi RTV Slovenija.”

Premiera filma bo predvidoma 16. 12. 2021 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.