Mariborčanka Ana Protner je 25. Vinska kraljica Slovenije, ki na številnih dogodkih doma in v tujini predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. 11. marca letos sta ji v Radencih nadela krono tedanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Ana prihaja iz Malečnika pri Mariboru, iz znane vinske kleti Hiša Joannes Protner. Sama pravi, da je njihova družinska zgodba nenehno prepletena z vinom. “Pri panogi, kot je vinarstvo, je pomembno neprestano spremljanje trendov in iskanje sebe v lokalnem prostoru. Družinski posel je zmeraj težji od vseh ostalih, težko se loči med osebnim in poslovnim svetom. Nekako se to zmeraj prepleta in prilagaja. Izpostavljanje vlog v družinskih podjetjih je najbolj možno pri drugih poslih. Kar se tiče kmetijstva, je ta zgodba popolnoma obrnjena. Vedno so nova dela, novi izzivi in novi podvigi.”

“V vinarskem svetu, vinski družbi in pri vinskih kraljicah je potrebno narediti velike korake”

V letu 2020 je zaključila študij na Turistici Portorož z uspešnim zagovorom diplomskega dela. Pred tem je diplomirala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, trenutno pa zaključuje magistrski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, smer  marketing – management. Pravi, da se tudi glede vin neprestano izobražuje in bo njeno življenje gotovo povezano z vini, ni pa tip človeka, ki bi si v življenju želela samo eno stvar, enako je pri delu.

Na razpis Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, se je Ana Protner prijavila, kot nam je povedala, zlasti zaradi tega, ker je na tem področju potrebno narediti velike korake. “V vinarskem svetu, vinski družbi in tudi pri vinskih kraljicah. Ne moremo sedeti na istih mestih kot leta nazaj in čakati na spremembe. V tako dinamičnem svetu smo mi sprememba, ki jo želimo videti v nadaljevanju. Predvsem želim celotno zgodbo dati na višji nivo.”

Naziv mariborske vinske kraljice ji je prinesel veliko

Odkar je prevzela krono vinske kraljice Slovenije je sodelovala na več dogodkih, kot pomembnejšega izpostavlja največji vinski sejem v Evropi, ProWein v Dusseldorfu. Sicer pa je bila Ana v letih 2018 – 2020  tudi mariborska vinska kraljica. Kar dvakrat je bila v tej vlogi na Kitajskem, gostovala pa je tudi v Ameriki, kjer je predstavljala vinsko hišo Joannes Protner na velikem dogodku skupaj z gostilno Rajh in Luko Dončićem. Ta naziv ji je prinesel veliko, povedala nam je, da gre za dobro izkušnjo. “Dogodki so zelo podobni, določeni celo enaki, tako da mi ni bilo nič popolnoma novo. Se pa zdajšnje poslanstvo razlikuje po tem, da ni več na lokalni, temveč državni ravni.”

Prepričana je, da imamo do kulturnega uživanja vin še veliko rezerve

V Malečniku družina Protner obdeluje 13 hektarov vinogradov, od tega polovico ekološko. Njihova glavna vinska sorta je renski rizling, zato ga je Ana tudi izbrala za svoje vino, in sicer v suhi različici z letnico 2019. “Izbrala sem vino z mestnega griča Piramida. Vino, sorta, hrib imajo potencial, vsi se ga zavedamo, vendar zaenkrat še počiva. Je pa med drugim renski rizling kot sorta kralj belih vin.”

Na vino je potrebno gledati kot na hrano in ne samo kot na alkohol, ki ga pijemo v petek zvečer, po možnosti še iz steklenice ali tetrapaka.

In kako Vinska kraljica Slovenije vidi trenutni položaj slovenskega vinarstva? “Slovenski trg se spreminja, ljudje so odprti za spremembe, veliko si jih vsak dan privošči kozarček vina in tako je tudi prav. Potrebno je izobraževati mlade. Starejše generacije ne moremo spremeniti. Spremembe se zmeraj delajo na mlajših. Na vino je potrebno gledati kot na hrano in ne samo kot na alkohol, ki ga pijemo v petek zvečer, po možnosti še iz steklenice ali tetrapaka. Višji nivo pa doživimo s plastičnimi kozarci za enkratno uporabo in s kakšno gazirano pijačo. S tem vidimo, koliko imamo še rezerve do kulturnega uživanja. Glede tega ne želim izpostavljati samo mladih, poznam veliko starejših, ki se tako obnašajo. Vem pa, da so ravno mladi ti, ki prinašajo spremembe.”

V teh dneh bo Ano Pronter mogoče videti vsak dan na sejmu Agra v Gornji Radgoni, ki vrata odpira ravno danes. Sodelovala bo na več dogodkih, prireditvah in podelitvah in pri degustacijah v vinskem hramu.