Trenutno v ospredje novega sistema samooskrbe prihajajo baterijski hranilniki električne energije, ki prevzemajo vlogo, ki jo je prej v sistemu NET meteringa igralo omrežje.

Sedaj, ko sončna elektrarna proizvaja električno energijo, se lahko ta porabi neposredno v gospodinjstvu, ko pa sončna elektrarna proizvede več energije, kot je trenutno potrebujete, se presežek shrani v baterijski hranilnik za kasnejšo uporabo.

Prihodnost je … v hranilniku?

Kako to deluje? »Ko je baterija polna, vaša sončna elektrarna pa še vedno proizvaja električno energijo, pa pride v ospredje nov, edinstven model samooskrbe GEN-I, ki to presežno električno energijo od vas odkupi, vi pa avtomatično prejmete dobropis na vašem mesečnem računu za elektriko,« pojasnjujejo v GEN-I Sonce ter dodajajo:

»Ko sonce zaide ali ko je potreba po električni energiji večja od trenutne proizvodnje sončne elektrarne, se enostavno uporabi shranjena energija iz baterijskega hranilnika.«

Z nastopom novega tarifnega sistema bo hranilnik omogočal manjše stroške za električno energijo, saj boste energijo jemali iz omrežja, ko bo cenejša, torej v nočnih blokih in v nizkih dnevnih tarifah. V konicah povpraševanja, ko bo energija iz omrežja dražja, pa boste koristili shranjeno energijo iz hranilnika.

»Po postavitvi sončne elektrarne s hranilnikom energije bodo na vaši mesečni položnici v večini mesecev (toplejši meseci) obračunani samo še strošek mesečnega nadomestila, obračunske moči in prispevka SPTE in OVE. Na ta način bodo vaši prihranki kar najvišji,« še izpostavijo.

S kalkulatorjem prihrankov, ki ga ponuja GEN-I Sonce, si lahko enostavno izračunate višino prihrankov pri stroških električne energije po prehodu na samooskrbo. Kalkulator vas čaka tukaj.

Prav tako lahko izkoristite priložnost in tukaj izpolnite spletni obrazec za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Soglasje za sončno elektrarno z omejeno močjo? Ni problema!

Hranilnik energije pa rešuje še eno težavo, s katero se po pridobitvi soglasja marsikdo sooča. Prav hranilnik je namreč izvrstna rešitev, če ste pridobili soglasje za priključitev sončne elektrarne z omejeno močjo.

»Ena od ključnih prednosti sončne elektrarne s hranilnikom je namreč shranjevanje proizvedene energije, kar zmanjšuje preobremenjenost omrežja. Slednje je glavni razlog za večino zavrnjenih soglasij za priključitev sončnih elektrarn s potrebno močjo širom Slovenije, saj je trenutno distribucijsko omrežje prešibko za takšno število samooskrbnih enot,« prednosti hladilnika razložijo na GEN-I Sonce ter dodajo:

»Hranilnik energije tako s konkretno rešitvijo naslavlja problematiko soglasij za priključitev z omejeno močjo sončnih elektrarn in vam omogoča, da postanete samooskrbni in zadovoljite vse vaše potrebe po energiji.«

Četudi se odločite za sončno elektrarno s hranilnikom ali brez, pa z zeleno misijo in mislijo na trajnostno prihodnost Slovenije v GEN-I Sonce še vedno poskrbijo za prihranke.

»Poleg klasične samooskrbe in uporabe hranilnikov energije GEN-I Sonce vam po priklopu sončne elektrarne GEN-I kot prvi na trgu z električno energijo ponuja nov model samooskrbe, ki lastnikom sončnih elektrarn omogoča, da od svoje sončne elektrarne dobijo kar največ,« pojasnijo v GEN-I Sonce, kjer dodajo, da je nov model za samooskrbo primeren za sončne elektrarne s hranilniki ali brez in omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa.

»Na ta način se vam mesečni strošek za električno energijo vsak mesec avtomatično zniža za odkupljeno energijo s strani GEN-I,« povedo in nadaljujejo razlago:

»V poletnih mesecih, ko je proizvodnja električne energije velika, vaše potrebe po njej pa manjše, to celo pomeni, da bo vaš strošek za električno energijo enak 0 eur. Še več, preostala vrednost odkupljene energije se vam bo kot dobropis prenesla v naslednji mesec in vam znižala višino stroška tudi takrat.«

Novi produkt GEN-I tako temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni. Z novo samooskrbno rešitvijo lahko prihranite celo več kot 1.000 evrov na leto, kar je korak naprej k večji energetski učinkovitosti in finančni neodvisnosti, visok letni poračun ob koncu leta pa je stvar preteklosti.

Na ta način GEN-I stopa naproti svojim odjemalcem in jim ponuja odlično priložnost za samooskrbo nove dobe.