Slovenija se po včerajšnjih podatkih znova oddaljuje od rumene faze. Število sprejemov v bolnišnice še vedno ostaja visoko.

“Po danes objavljenih podatkih 7-dnevno povprečje okužb znaša 675, kar je žal več kot včeraj, ko je znašalo 661. To pomeni, da smo se od doseganja enega izmed pogojev za prehod v naslednjo, rumeno fazo, žal vnovič oddaljili. Včeraj je bilo opravljenih 4.024 PCR testiranj in 44.775 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 894 novih okužb,” je na vladni tiskovni konferenci povedala Maja Bratuša.

Tudi podatki za izpolnitev drugega pogoja za prehod v rumeno fazo na ravni države, kriterij zasedenosti postelj, žal še niso najbolj spodbudni. Skupaj je namreč trenutno zasedenih 584 covid postelj. Za prehod v rumeno fazo pa mora število pasti pod 500. Ne glede na nekoliko boljše podatke zasedenosti covid postelj pa število sprejemov še vedno ostaja visoko. Včeraj je bilo namreč v bolnišnice na novo sprejetih 54 pacientov, odpuščenih pa je bilo 74 pacientov. V bolnišnicah so včeraj umrle 4 osebe.

Kot je povedala Nuška Čakš Jager iz NIJZ, je za nove seve, ki prihajajo, še vedno zelo malo podatkov. Posledično je težko predvideti, kaj nam lahko pokvari prihajajoče poletje. “Odgovoriti, kaj se bo dogajalo preko poletja, je torej težko. Bolj kot se virus širi, večja je možnost mutacije,” je še izpostavila. Obenem je izpostavila pomen preventive in odgovornost posameznika, ki naj se ob vsakem prehladu odloči za testiranje.

Še vedno je ključnega pomena precepljenost prebivalstva, ki bi v Sloveniji morala po besedah Čakš Jagrove znašati med 60 in 70 odstotki ter nošnja maske, ki predstavlja osnovni ukrep.