Bodo cene padle ali še zrastle?

Fotografija je simbolična

Zadnji podatki SURS kažejo, da so cene stanovanjskih nepremičnin v Ljubljani v zadnjem četrtletju ostale enake kot v četrtletju pred tem, padec števila sklenjenih poslov pa je bil občuten, poslov je bilo najmanj po letu 2013. Razmere so se spremenile, predvsem na dogajanje vplivajo visoke obrestne mere za stanovanjske kredite, na trgu je manj naložbenih nakupov, še vedno pa so na trgu kupci, ki nepremičnino kupujejo za lastno uporabo, poroča zurnal24.

Zaradi davkov vedno manj ljudi investira v nepremičnine

Padec števila sklenjenih poslov naj bi se nadaljeval tudi januarja. Letošnji in lanski januar sta dva ekstremna mesca, v pogovoru s Financami navaja direktorica agencije Nepremičnine plus, Vesna Levstek, ki je prepričana, da v obdobju pol ali enega leta padec števila transakcij ne bo tolikšen. Že marca naj bi bilo dogajanje na trgu nepremičnin v Ljubljani bolj optimistično kot januarja, je še dodala.

Kot je za Finance povedla Ajda Kaluža, analitičarka iz podjetja Arvio, pa v njihovem podjetju ugotavljajo, da pri cenah sprememb ni, te januarja ostajajo enake kot so bile decembra lani, podaljšal pa se je čas oglaševanja, pri oglaševanih cenah so opazili malenkostni zdrs, vendar ta ni statistično značilen, je razkrila.

Ko je dejala Levstek, je vsekakor je zdaj konec obdobja, ko so kupci nepremičnine, ki so prišle na trg, dobesedno razgrabili v nekaj dneh. V tem času so kupci celo zviševali postavljene cene nepremičnin, odvijale so se nekakšne neformalne dražbe. Približno polovica manjših stanovanj se je lani prodala po ceni, višji od postavljene, zdaj se tako proda eno na 10 stanovanj.

Zmanjšuje pa se število kupcev, ki nepremičnino kupujejo kot naložbo, za dolgoročno ali kratkoročno oddajanje. Najemnine namreč niso sledile kupninam, prav tako so se letos zvišali davki na oddajanje nepremičnin v najem. Ne le to, napovedujejo se še novi davki, nadzor nad oddajanjem je večji in obrestne mere za kredite so višje.

Čas prodaje stanovanj se je podaljšal na dva do tri mesece, vendar se kljub temu nekatere nepremičnine prodajo hitro. Še vedno velja, da se manjša stanovanja prodajo hitreje in lažje, res pa je, da si zdaj kupci lahko vzamejo nekaj več časa, si stanovanje tudi večkrat ogledajo. Vesna Levstek opaža tudi, da so prodajalci nekoliko bolj realni, ne pričakujejo več tolikšnega navala kupcev in v oglasih ni več toliko ekstremnih cen.

Napoved: Večjih padcev cen ne bo

Ali je zdaj čas za prodajo ali nakup nepremičnine? Obe gostji sta se strinjali, da je čas za nakup, če potrebuješ lastno nepremičnino za bivanje, vedno pravi. Nakup nepremičnine je dolgoročna naložba, če jo potrebuješ in najdeš, potem jo kupiš, svetujeta. Enako velja, če moraš nepremičnino prodati.

Kupci morda pričakujejo, da se bo tudi v Sloveniji zgodil nizozemski fenomen, ko so zgolj v enem mesecu cene nepremičnin padle za od 20 do 30 odstotkov, a naš trg je drugačen, pove Ajda Kaluža. S tem se strinja tudi Vesna Levstek, ki meni, da bodo prihodnje leto tak čas cene celo višje. Na drugi strani pa Ajda Kaluža meni, da bodo nižje. Vendar obe napovedujeta, da večjih padcev ne bo.