Slovenski politik je delil razmišljanje o prvem letu Roberta Goloba, kjer se sprašuje, ali gre za leto izgubljenih priložnosti.

Slovenski politik in skorajšnji predsednik Slovenije je v zapisu na Facebooku delil razmišljanje o prvem letu Roberta Goloba, kjer se sprašuje, ali gre za leto izgubljenih priložnosti. “Prvo leto vladanja dr. Roberta Goloba se izteka. Dva meseca je do obletnice, ko bomo lahko podali oceno. Upam, da se ne bo glasila: ‘leto izgubljenih priložnosti‘,” navaja Logar.

Časovnica naj bi postajala substitut za vsebino

V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za – vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja – časovnico,” v zapisu razmišlja slovenski politik.

Z napovedmi parcialnih rešitev, a brez vnaprej premišljene vsebine, je vlada odprla nešteto front s sindikati javnega sektorja, kar bo rezultiralo v dolga in izčrpljujoča pogajanja.

Ob tem izpostavi, da je premier napovedal, da je zdravstvena reforma pripravljena. “To je zagotovo dobra novica in prve informacije o predlaganih rešitvah dajejo slutiti, da bodo šli ukrepi v pravo smer. Vsem nam je v interesu, da se reforma sprejme, in da se sprejme s čim širšo podporo v državnem zboru. Ko bo torej tekst zakonov zdravstvene reforme zunaj, bi preudaren predsednik vlade sklical vrh slovenske politike, in poskušal zagotoviti prepričljivo soglasje. Predvsem s strani opozicije, tudi na račun kakšnega skrajnega glasu na koalicijski strani. Glede na to, da je predsednik vlade tudi (samo-predlagani) vodja zdravstvene reformne skupine, to pravzaprav mora narediti.”

“A ravno na tej točki se ločijo uspešni od neuspešnih”

Anže Logar je še delil, da je pred nekaj dnevi nagovoril novo generacijo diplomantov Ekonomske fakultete. Ko se je po podelitvi diplom pogovarjal z njimi, je živo občutil generacijski miselni prelom, ki ga prevladujoča politika pri nas še ni zaznala. “Mladih ne zanima, kakšna je sestava Programskega sveta RTV. Mladi so odprtih glav, vedo, da so na svetu priložnosti in če svojih talentov ne bodo mogli realizirati doma, jih bodo v tujini. In bodo šli. In vsi bomo na slabšem,” je zapisal.

Razumem, ko imaš takšno večino, je težko. Občutek moči zna hitro vplivati na zaznavanje oddaljenosti tal. A ravno na tej točki se ločijo uspešni od neuspešnih. Tisti, ki ima vzvode odločanja, mora prvi podati roko. Opozicija ima lahko voljo, nima pa moči za to. Koalicija ima oboje,” še je delil v zapisu.