Sveži mariborski skate punk band Alo!Stari po fantastičnem debiju prvega komada »Nea Vem Kam« končno prihaja na odre za svoj prvi koncert.

Sveži mariborski skate punk band Alo!Stari po fantastičnem debiju prvega komada »Nea Vem Kam« končno prihaja na odre za svoj prvi koncert. Ravno zaradi tega smo se odločili, da povprašamo Tomaža Medvarja kaj lahko pričakujemo od pet članske zasedbe, ki jo sestavljajo: Matej Kosmačin (bass, vokal), Jernej Metež (kitara), Matic Mlakar (kitara), Tomaž Medvar (bobni) in Tine Matjašič (vokal).

Prvič jih na odru lahko ujamete 14. junija, ko bodo nastopili na »Štajerski čagi« v Vetrinjskem dvoru na prvem rojstnem dnevu Štajerskega árga. Trenutno ima band zgolj en single, zato se pojavlja veliko vprašanj v katero smer bodo nadaljevali in kako se bo izkušnja razlikovala od prejšnjih bandov.

Prvi single

Brez opozoril so se nenadoma prebili na sceno s prvim komadom »Nea Vem Kam«, ki so ga izdali 10. aprila in s katerim so hitro uspeli prepričati javnost, ki je masovno pričela deliti video na družbenih omrežjih ter se poistovetila z besedilom. Tako imajo že okrog 40.000 ogledov na YouTubu in številka se vsak dan povečuje.

O sebi so zapisali: »Špilamo za vse, ki ste se zgubli. Za vse, ki bi mogli bit odrasli pa nimate pojma kak to bit. Za vse, ki ne boste nikoli odrasli in za vse tiste, ki jim več pomenijo frendi, familija pa druženje, kot pa keš in in narcisoidno nastavljanje na socialnih omrežjih.
Si z nami? Pridi na špil. Si tisto drugo? Odjebi.«

Bližnja prihodnost

Prvi single smo že slišali, kaj sledi v bližnji prihodnosti pa nam je zaupal Tomaž. »Komade bomo izdajali single po single. Ko se jih bo nabralo dovolj pa bomo vse skupaj zapakirali kot album. Tokrat smo se enostavno odločili zadevo speljati malo na drugačen način.«
Z »Nea Vem Kam« so se približali štajerski populaciji, zato je Tomaž pojasnil idejo, ki stoji za zasedbo Alo!Stari v primerjavi s preteklimi izkušnjami. »Trash Candy so bili čisto drug projekt in ideja. Tam je bila glavna ideja, da poskusimo čim več potovati in videti čim več sveta. Na nek način nam je to tudi uspelo. Z Alo!Stari pa je ideja čisto lokalna. Tukaj je v ospredju predvsem to, da se folk z našimi komadi poistoveti, tako kot se mi sami. “Nea vem kam” jih je že prepričal, v kratkem pa upamo, da jih bodo tudi novi komadi.«

Kreativni proces in ime

Kako pridejo ideje na plan in kako poteka njihov kreativni proces? »Ponavadi je pevec Tine tisti, ki pride na vaje z novo idejo, ki jo potem skupaj razdelamo na vajah. Je pa zelo različno, komad je že zelo solidno postavljen ali pa ga postavimo skupaj na vajah. Pri videospotih pa je skoraj enako s to razliko, da lahko vse najbolj neumne ideje, ki se nam porodijo, tudi pokažemo,« pravi Tomaž.

Za všečnim štajerskim imenom je preprosta zgodba o spontanosti izbire le-tega, »Mislim, da smo si ene tri dni debatirali in si razbijali glavo s tem kako bi se imenovali, potem pa kot ponavadi, ko že skoraj obupaš pride na plan neka kul ideja s katero se vsi strinjajo. Mislim, da je ime dejansko prišlo it tega, ko smo preko pogovora na Messengerju piasli predloge in je nekdo napisal »alo stari.. kaj pa če bi bli _______?» in je nekdo odvrnil »Kaj pa če bi bli Alo stari?!« Tako se vsaj jaz spomnim… Tako da, Alo!Stari – to je to,« pojasni Tomaž.

Band ima še en razlog zakaj morate obvezno obiskati njihov prvi koncert. »Tega enostavno ne smete zamudit! Zakaj ne? Ker bo to en super štajerski dogodek, ena taka prava štajerska čaga, mi pa bomo seveda dali vse od sebe, da naredimo čago še boljšo!«

Pripravil: Nejc Feguš